Home Kolumne Kolumna Zvonimira Peranića: HNK Ivana pl. Zajca gledatelju: “Fuck off!”

Kolumna Zvonimira Peranića: HNK Ivana pl. Zajca gledatelju: “Fuck off!”

1522
9

Manire lijepog ponašanja, pristojnoga ophođenja i uljudnosti uče se već od ranih dana u obitelji, potom vrtiću, pa školi. Isto nas tako uče kako je sve ono što je vezano uz kulturu – kulturno. Tamo su neki pristojni ljudi, nadasve obazrivi.

Nacionalna kazališta su sam vrh nacionalnog identiteta, ustanove vrhunskog kulturnog dosega. Ili bi to samo trebali biti? Već se u programu hrvatskih nacionalnih kazališta dade naslutiti kako se ne radi o vrhunskoj umjetnosti već o gutačima neizmjerne količine novca za, uglavnom, prodavanje magle. No, kada se nekvaliteta programa odrazi na nekvalitetu najjednostavnije ljudske komunikacije, onda je to pokazatelj duboke nagriženosti i zahrđalosti ne samo vrjednosnih, već i esencijalno ljudskih vrednota, čije bi najviše vrijednosti trebala promicati nacionalna kazališna kuća.

U posjedu smo transkripata e-mail komunikacije između dugogodišnjeg posjetitelja HNK Ivana pl. Zajca Antuna Juga i blagajne kazališta, putem koje se dogovarala rezervacija ulaznica za predstojeće Riječke ljetne noći. Da sve nije najslužbenije dalo se naslutiti u odgovoru blagajne: „tko je ovdje lud…“ od 5. lipnja 2010. na zahtjev gledatelja za dvije ulaznice za po svaki od dva programa koji se održavaju u isto vrijeme. Pitanje „tko je ovdje lud…“ zasigurno nije način službenog ophođenja ustanove s gledateljem. Nakon pojašnjenja da možda ne kupuje ulaznice za sebe sa službenoga maila blagajna@hnk-zajc.hr stiže odgovor: „Fuck off.“

Manire lijepoga ponašanja nastavile su se i 23. lipnja 2010. kada je gledatelj došao kupiti rezervirane ulaznice. Prema tvrdanjama Antuna Juga, djelatnica koja radi na blagajni, Danijela Antić sjedila je u kafiću ispred blagajne s tajnicom intendantice Aleksandrom Rakočević koja ga je, u navodno alkoholiziranom stanju, nešto kasnije verbalno napala unutar blagajne poradi tvrdnje iz prethodno navedene mail komunikacije u kojima je g. Jugo naveo: „PREKIDI ĆE IGRATI I NA KASTVU U 7. ILI 6. MJESECU, A I NA KASTVU JE UPAD SAMO 40 KN. ONI NE KRADU KAO ZAJC“.

Nakon saznanja o preusmjeravanju mailova u ured intendantice, verbalni konflikt se nastavio, a završio je tako da je gledatelj, zbog teško narušenog psihičkog stanja, završio na hitnom traktu, a sutradan na MUP-u. Kako nije bilo osnove za podizanje prijava od strane MUP-a jer se događaj zbio unutar blagajne, a ne na javnoj površini, građanin ima mogućnost privatnih tužbi. Gospodin Jugo se obratio nadležnim institucijama, a primila ge je i djelatnica Odjela za kulturu kao i intendantica Nada Matošević Orešković koja je izrazila žaljenje, ali ne i ispriku – čak niti zbog moralnih razloga poradi njene funkcije. Dogovoreni su daljni susreti s ciljem razješenja slučaja. (Zvonimir Peranić, Dayline.info)

9 COMMENTS

 1. Kritike na omladinu starijih, nisu tačne.
  Ja sam omladinac.
  Po zanimanju sam kovač. Radim 10 sati.
  Kad dođe moje slobodno vreme, subota i nedelja,
  moram negde da izađem.
  Odem u gostionu, našikam se i pravim haos.

 2. ….eh bilo nekad…nekad su i prije posla svratili na prvu jutarnju rakijicu…danas pušemo u drager

 3. Rječanin Antun Jugo je klinac od jedva 20-tak godina koji već neko vrijeme maltretira kazališnu blagajnu svojim neuravnoteženim ispadima. Pri tome doslovno mislim na neuravnotežene ispade i provokacije jer dijete očito nije psihički zdravo i to je očito svakome tko 2 minute provede u njegovoj prisutnosti.
  Inače, istine rade, njegove provokacije su išle toliko daleko da je od emisije “Prcalica” radija “Trsat” koju vodi Davor Jurkotić naručio “prcanje” blagajne kazališta koje je išlo u eter radija što nije nikakva tajna jer se naručitelj “prcanja” na kraju mora navesti imenom i prezimenom. A ime i prezime je Antun Jugo.
  Danijela s kazališne blagajne je super cura koju kazališni posjetitelji doslovno obožavaju jer je uvijek pristupačna, nasmiješena i spremna pomoći na bilo koji način.
  Kao dugogodišnji kazališni posjetitelj ne odobravam način komunikacije rječima “fuck off”, ali sam sasvim siguran da je osobi jednostavno prekipjelo konstantno provociranje psihički neuravnotežne osobe i da je taj rječnik rezlutat te činjenice.

  Čujte molim Vas ovo:

  “U tom trenutku gospodin Jugo dobio je napad tjeskobe zbog kojeg je završio na Hitnom traktu s dijagnozom tremora, šoka, napetosti i potresenosti”.

  Ma hajte molim Vas!

 4. Ha ha ha ! znam tog malog :)) bolje bi mu bilo da završi neki razred srednje škole valjda je neš završio…, i vraga je on gospodin on je još djete sa nekim svojim frustracijama, to kažem ja koji nema veze sa HNK-a 🙂 , al draga blagajnice sljedeći put nemojte se obazirat na takve, obavite svoj posao i doviđenja, jer ipak to nije bilo na nikakvoj razini kulture od strane vas … Hoću reći da su ovo gluposti, a ponašanje nije prihvatljivo ni s jedne ni s druge strane.

 5. Ili je to jednostavno napisao netko tko zna obje strane priče što i nije posebno teško znati jer je emisija “Prcalica” javna i u eteru radija, pa su svi koju su je slušali (a to sam bio i ja) mogli saznati da je poremećeni Antun Jugo naručio “prcanje” blagajnice da bi sada pisao budalaštine o svojoj hospitaliziaciji.

  Ma hajte molim Vas!

 6. A zašto pisac gornjeg teksta nije poslušao i drugu stranu priče???
  Koliko znamo medalja uvijek ima dvije strane.
  A da odobravam ponašanje Danijele, NE, ali sigurno je bila isprovocirana njegovim ponašanjem , pa je tako izreagirala.
  A tajnica Aleksandra, da je bila u alkoholiziranom stanju, to ne vjerujem.

  Pa svi smo mi ljudi od krvi i mesa, i ponekad znamo pogriješiti.
  Da je određeni izraz morao biti proslijeđen sa službenog maila kazališta, nije morao.

  Ovo su stvarno gluposti, i ponašanje s obje strane nije prihvatljivo, ali je moglo bez ovakve novinske pompe.
  Pozdrav !

 7. @jugutrebadoktor
  Naime, ja sam također upoznata s ovom pričom i moram Vam se suprostaviti…Antun Jugo je sasvim normalan mladić i smatram da su ovi pridjevi kojima ste okitili njegovo ime sasvim neprimjereni i također nepristojni jer sam gotovo uvjerena da Vi niste njegov doktor, mama ili slično. Također smatram da odgovor “fuck off” sa službenog maila kazališta sam po sebi govori dovoljno. Kazalište je institucija i odgvori poput ovog u potpunosti su nedopustivi i krajnje neprofesionalni.

 8. @rajvosa
  Tražio si drugu stranu priče pa ti ju ja i dajem…https://www.rijekadanas.com/iz-zajca-gledatelju-porucili-fuck-off/
  Naime, intendantica Orešković se ispričala gospodinu Antunu te je u svom dopisu navela kako će blagajnica Danijela Antić te tajnica intendantice Aleksandra Rakočević disciplinski odgovarati što znači da kazalište preuzima krivicu no što je bilo očito i prije odgovora intendantice Nade Matošević Orešković.
  ODGOVOR INTENDANTICE(izuzeto iz teksta….vidi link)
  Za komentar smo upitali intendanticu HNK Ivana pl. Zajca Nadu Matošević Orešković koja nam je u kratkom dopisu izjavila: ‘HNK Ivana pl. Zajca ispričava se zbog nemilog incidenta na Blagajni Kazališta kao i zbog krajnje neprimjerenog sadržaja e-maila upućenog sa službene adrese Blagajne Kazališta. Protiv djelatnica HNK Ivana pl. Zajca Danijele Antić i Aleksandre Rakočević u tijeku je disciplinski postupak.’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here