Home Vijesti Komadina: Izborni cirkus gotov tek nakon izbora Vlade

Komadina: Izborni cirkus gotov tek nakon izbora Vlade

1523
0
Piše: Boris Bradarić

komadina600Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak kako izborni ciklus smatra završenim tek kad se izabere Vlada te da osobno ništa ne bi proglasio gotovim, a komentirajući nestranačkog mandatara kazao je kako osoba može biti nestranačka a da je svaki je mandatar stranački.

„Po onom što vidimo postoje potpisi dovoljnog broja po ustavnom određenju za mandatara. Međutim ja, poučen iskustvom, ne bih rekao da je gotovo konstituiranjem Sabora, nego da je gotovo kad se izabere Vlada, na idućoj sjednici, vjerojatno iduće godine, tada možemo reći da je izborni parlamentarni ciklus zapravo završen“, rekao je Komadina na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi, odgovarajući na pitanja novinara o konstituiranju vlasti.

„Drugi je par rukava dokle će to sve skupa trajati,“ rekao je. Do sada ni jedna hrvatska vlada nije “pala”, a ova “jest malo čudna”, rekao je. „Čudna je u tome što ćemo prvi put imati moguće nestranačkog mandatara,“ kazao je i naglasio nestranački manadatar ne postoji i da je svaki mandatar stranački.

„Želim jasno reći da ne postoji nestranački mandatar, postoji samo nestranačka osoba. Svaki je mandatar stranački, i ovaj (Tihomir Orešković). Znači, on je mandatar HDZ-a, odnosno koalicije HDZ-a, Mosta i ostalih partnera u toj koaliciji,“ rekao je. „U tom dijelu mislim da je Most zapravo završio tamo gdje je po mom sudu prirodno pripadao, s obzirom na svjetonazor većine članova Mosta, koji, po mom sudu, nisu lijeve političke orijentacije, nego su većinom konzervativci, mogao bih ih nazvati reformski HDZ,“ dodao je.

„Poučen iskustvom, ja ne bih proglasio ništa gotovim. Naći ćemo se ovdje iduće godine, nakon sjednice Sabora na kojoj će se utvrđivati povjerenje Vladi. Ako tog povjerenja ne bude, onda ide novi mandatar, to je onaj druge opcije, znači SDP-a i HNS-a, tako da ćemo vidjeti rasplet situacije,“ rekao je.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić (HNS) rekao je da je u politici dosta čudno da, kada jedna stranka ima priliku imati mandatara, kao što ju je Most imao, odluči ne uzeti tu priliku, nego dati trećoj strani i predsjednika Sabora i mandatara.

Među 78 zastupnika saborske većine, pet je iz Primorsko-goranske županije, od kojih samo jedan iz HDZ-a, rekao je i dodao da će njihova odgovornost biti velika. „Želim vjerovati da će ljudi koji će podržati ovu ili onu opciju i te kako voditi računa o mandatu koji su dobili od građana ove županije i Hrvatske. Moj apel je samo da vode računa o Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj, kao i o madatu koji su dobili od građana“, rekao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here