Vijesti

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

„U 2019.godinu ulazimo s pet otvorenih tema, a to su „3.maj“, Marišćina, LNG terminal, KBC Rijeka i EPK 2020“, rekao je na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina. Kriza brodogradnje koja je eskalirala prošle godine dovela je 3.maj do predstečajnog postupka, koji se po ocjeni župana, mogao izbjeći da je Vlada brže reagirala.

Zaželio je puno uspjeha stečajnom upravitelju  te rekao kako očekuje da će se ubrzati izbor novog strateškog partnera i osigurati nastavak proizvodnje. Župan je također dodao da je iz namjenski osnovanog županijskog Fonda solidarnosti već isplaćeno preko pola milijuna kuna pomoći djeci radnika 3.maja. Županija će i dalje nastaviti pomagati interventnim zahvatima u objekte KBC-a Rijeka a također će financijski podržati projekte EPK 2020 za što će se sredstva osigurati kroz rebalans iz suficita proračuna. Premda je novinare zanimalo, župan u ovom trenutku nije mogao precizirati o kolikom je iznosu riječ.  Što se tiče LNG projekta župan je tek kratko rekao kako je to sada pravosudno pitanje, konkretno, očekuje se očitovanje Upravnog i Ustavnog suda.

Zbog aktualnih pitanja vezanih uz kvalitetu zraka u pojedinim naseljima općine Viškovo na konferenciji je bio i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović koji je prezentirao obrađene i validirane ali  još uvijek privremene zbirne rezultate mjerenja onečišćenja zraka na području AP Marišćina i to za razdoblje 01.01. – 31.12.2018. godine. Istaknuo je kako je iz rezultata dostavljenih u privitku razvidno da su navedene satne vrijednosti za sumporovodik prekoračene 135 puta tijekom promatrane kalendarske 2018. godine što je razlogom da se područje Marišćine svrstava u drugu kategoriju  kvalitete zraka za prošlu godinu(područje s onečišćenim zrakom). 

Obzirom na nizak prag detekcije mirisa, sumporovodik je svrstan u skupinu onečišćujućih tvari koje mogu utjecati na kvalitetu življenja (dodijavanje mirisom), ali pri koncentracijama koje se mjere u vanjskom zraku ne utječe na zdravlje ljudi. Pojava neugodnih mirisa koja utječe na kvalitetu života građana mjeri se tijekom dnevnih i noćnih izvida opatometrijskim mjerenjima, a ako ukazuju na pojavnosti neugodnih mirisa praćenih kroz skalu izraženu u tzv. OU-jedinicama mirisa i to od kraja listopada tijekom studenog i prosinca 2018. godine na svim mjernim lokalitetima, rekao je Mićović. 

Novinare je zanimao i župan odgovor na otvorenu prozivku Eko stožera Marišćina da otvori kuvertu u kojoj mu je direktor Josip Dedić predao ostavku.  Župan je tu kovertu, koja i nije bila zatvorena, otvorio pred novinarima, pročitao sadržaj te rekao da očekuje ostavku gospodina Dedića. – Očekujem podnošenje ostavke i naravno, prihvatit ću je. Prema svim mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, vrijednosti nisu dovoljno smanjene. Nisu došle na nulu kao što je bilo obećano do 31. prosinca. Zbog toga očekujem tu ostavku, a biti će imenovana druga osoba, koja će nastaviti raditi na tome da se zagađenje i neugodno mirisi svedu na nulu, rekao je župan Komadina

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

PGS se pridružio Amsterdamskoj koaliciji

spJanuary 17, 2019

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera

spJanuary 17, 2019

Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju

spJanuary 17, 2019

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Jedna osoba teže, četiri lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama prošlog vikenda

spJanuary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.