Home Vijesti Komadina u Otvorenom: Drago mi je da predsjednica dolazi iz moje županije

Komadina u Otvorenom: Drago mi je da predsjednica dolazi iz moje županije

1365
0

kolinaugŠto možemo očekivati od nove predsjednice? Koji će joj biti prvi potezi? Kako će izgledati kohabitacija s premijerom? emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su Mislav Togonal i njegovi gosti: Zlatko Komadina, Andrija Hebrang, Branko Mijić, Milan Ivkošić i Ivo Banac.

Ako je već morao izgubiti naš kandidat, onda mi je drago da je pobijedio kandidat iz moje Primorsko-goranske županije. Ja sam joj čestitao, rekao je Komadina. Dodao je da ako se svaki drži svojih ustavnih ovlasdi onda će sve štimati. Ako se budu koristile rubne ustavne ovlasti. Svaki govor je govor lijepih želja. Govor je bio lijep, ali on iskače iz ustavnih ovlasti. Očekujem odgovorno ponašanje Vlade i odgovorno ponašanje Predsjednice, rekao je Komadina.

Ne slažem se u potpunosti s Komadinom. Hrvatska je ušla u novo optimističko razdoblje nakon 15 godina pesimizma. Predsjednica je dala nadu. Okrenut će se zaštiti nacionalnih interesa, brinuti se o Hrvatima u inozemstvu, dala je vrlo konkretne prijedloge što i kako napraviti. Za razliku od Komadine mislim da su ustavne ovlasti predsjednika velike. On je biran neposredno od naroda. Kao predsjednica je dužna koordinirati sve oblike državne vlasti. Ima pravo predložiti tematsku sjednicu na koju će doći s programom i to predložiti Vladi. Ako je Kolinda Grabar-Kitarović pružila desnu ruku, vi pružite lijevu, rekao je Hebrang replicirajući Komadini.

Ja sam znatiželjan kako će to ići. Ja sam kao mali kad sam bio nestašan dobio po glavi, jednom, dva, puta, više puta pa sam se opametio. Možda Milanović dobije po glavi pa prestane izazivati. Ja sam građanin RH, Vlada RH je i moja Vlada. Ja u ime svoje Vlade i u Milanovićevo ime čestitam Kolindi Grabar-Kitarović na predsjedničkoj funkciji, rekao je Ivkošić.

U ustavu predsjednik nema ovlasti, više se slažem s Komadinom nego s Hebrangom. Ako nema savez s Ustavom i zakonom, može imati savez s građanima, sa ustanovama, sa sindikatima i preko pritisaka prisiliti izvršnu vlast da nešto čini. Ako je dovoljna količina prisilie da se vlast poboji kako joj neizvršavanje inicijative može naškoditi na idućim izborima može biti rezultata, rekao je Ivkošić.

Hebrang pokušava savjetovati što predsjednik treba činiti, a nije ušao prije pet godina u drugi krug. Govor predsjednice je bio dobar i uravnotežen. Ono što mi se ne sviđa je da sam vidio u publici one koji tamo ne bi trebali biti. Nadam se da je to bila samo jedna greška protokola. Kolinda Grabar-Kitarović HDZ-u ne duguje ništa. Ona je dobila izbore na svojem programu i svojoj osobnosti. Njezin cilj koji bih volio da ostvari je jedna uljuđena Hrvatska. Njezine dvije ključne točke programa su poziv na zajedništvo i da Hrvatska postane bogata zemlja i da se dobro živi. Ako oni koji su bili na Markovom trgu, a krali su i opljačkali Hrvatsku, budu i dalje VIP gosti, onda ne vjerujem da se njezine ključne točke mogu ostvariti, rekao je Mijić.

Neću ponavljati naglaske govora predsjednice. Što se tiče onih koji su bili na Markovu trgu, samo neki od auditorija su bili vidljivi kamerama. Mnogi važni nisu se vidjeli. Što se tiče govora Kolinde Grabar-Kitarović to nije popis želja nego je ovo programatski govor. Bila je vrlo eksplicitna na neke vanjske probleme, dobro je govorila o BiH i njezinom jačanju. Moramo gledati najbliže susjedstvo, a to je BiH, rekao je Banac.(HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here