Home Kolumne KOMENTAR: Milanović udbaškim metodama pokušao srušiti MOST

KOMENTAR: Milanović udbaškim metodama pokušao srušiti MOST

3046
0
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić

Dok su se slijegali dojmovi oko parlamentarnih izbora, krenula je medijska priprema rušenja MOSTA. Mainstream mediji počeli su puštati priče o razjedinjenosti MOST-a. Tko od tih 19 jahača apokalipse pripada ljevici a tko desnici. Milanović je sebi uzeo za pravo da u svoju korist zbraja sve one za koje on ili njemu naklonjeni mediji svrstavaju pod ljevicu. U isto vrijema Milanović, bez MOST-ovog znanja, skuplja potpise IDS-a, Reformista, manjinaca, a čak su se i dva Glavaševa bojovnika našla na tom popisu. Uvjetno je dobio i potporu Bandića i došao do 72 potpisa. S deficitom od 4 potpisa krenulo se u mrvljenje MOSTA.

‘Dabogda te Milanović zvao kod Kotromanovića doma’

Udbaškim metodama zove se najslabija karika, i pokušava joj se naći temperatura taljenja. I dok se po medijima vrte priče tko je lijevi a tko je desni u MOST-u, te tko bi sigurno podržao Vladu lijevog centra, za razbijača MOST-a odabran je Drago Prgomet. Eto, uz par ministarskih mjesta, za prebjege se ponudilo i mjesto predsjednika Sabora. Poruka koja je poslana prema 19 jahača apokalipse je: ”Dame i gospodo, trebam samo četvoricu vaših koji ne podržavaju koaliciju s HDZ-om”. Well done mister Milanović. Mala škola balkanske demokracije za početnike. Impresivno. Kada je Božo Petrov ekspresno izbacio naivnoga Prgometa, te kada je 18 parlamentaraca čvrsto stalo iza ideje reformskog pokreta MOST-a, onda smo dobili Milanovićevu ispričnicu. JL i NL su objavili, da je šef Milanović to napravio zbog (ne)namjerne izjave Petrova o spašavanju vojnika Ryana ( Karamarka). Kakav politički triler. Fantastično!

MOST je dobio ulogu reformatora političkog sustava

Mostov program sam pročitao nekoliko puta. Njihov program nije savršen, čak u nekim stvarima nedorečen, pomalo naivan ali u biti iskren. Moj osobni razlog zbog kojeg sam glasovao za MOST je upravo ovo što se sada događa oko sastavljanja postizbornog kolicijskog sporazuma. Instinkt mi je govorio, da Božo Petrov i njegovih 19 veličanstvenih neće pasti u iskušenje, i krenuti s vlastitim uhljebljenjem, kao svi oni prije njih. Prvi put nakon 25 godina hrvatske demokracije svjedoci smo nečeg što je u drugim zemljama pravilo dok je kod nas to bila samo privilegija političkih elita. Sva ova poglavlja, koja se prolaze u ovim postizbornim koalicijskim pregovorima, vode se transparento, i podložna su pohvalama i kritikama javnosti i struke. Još uvijek se ne govori o mandataru i ministarskim mjestima, kako su neki mediji od samog početka potencirali. I to je demokratska praksa u zemljama moderne liberalne demokracije. Kada se koalicijski sporazum složi i potpiše, predsjednica će odrediti mandatara Vlade. Tek onda kreću konzultacije o ministarskim mjestima koje bi onda trebao voditi mandatar.

Razvoj demokratskih odnosa uvijet hrvatskog prosperiteta

Ako MOST ovaj postizborni proces dovede do kraja, držeći se stroge demokratske procedure, bez obzira na rezultate strukturnih reformi, MOST je ispunio moja očekivanja. Kada bi se u tom koalicijskom sporazumu našla i zabrana predizbornih koalicja, i kada bi predsjednik RH imenovao informatora, koji bi vodio postizborne koalicijske pregovore, onda bi Milanovićeve Udbaške metode zauvijek otišle u povijest. To je onda početak početaka hrvatskog prosperiteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here