Home Vijesti Kralj kroma želi kupiti 3.maj

Kralj kroma želi kupiti 3.maj

1162
0

Danko Končar, vlasnik rudnika u Južnoj Africi, koji je prošle godine zaradio 750 milijuna dolara, zainteresiran je za tri velika hrvatska brodogradilišta – 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir. Uspješni poslovni čovjek Danko Končar suvlasnik je kompanije Samacorn koja kontrolira svjetsku trgovinu, vlasnik rudnika u Južnoafričkoj Republici i drugi po veličini proizvođač ferokroma u svijetu. Ima 6500 zaposlenih, a za plaće radnicima u rudnicima, koji su trenutačno zatvoreni, mjesečno izdvaja 15 milijuna dolara, piše Jutarnji list.

Da su Končarove namjere ozbiljne potvrđeno je u hrvatskim brodogradilištima. Posljednjih dana 2008., u režiji potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, održan je sastanak s upravama i brodograđevnim sindikatima na koji je upravo Polančec doveo i predstavio Končara kao jednog od najozbiljnijih pretendenata za vlasničko preuzimanje brodogradilišta.

Na sastanku je Končar predstavio i model kupnje triju velikih brodogradilišta – 3. maja, Brodotrogira i Brodosplita. Spreman ih je kupiti kao lider ili partner hrvatskog konzorcija u koji bi ušle velike domaće banke kreditori, domaći brodari i sami radnici.

Iako se njegova obitelj protivi ulaganju u hrvatska brodogradilišta, Končar vjeruje da ona mogu postati tvrtke s pozitivnom bilancom. Nije znao reći u kojem razdoblju to očekuje i s kolikom količinom ulaganja, ali vjeruje da je to moguće.

Kao primjer da brodogradilišta mogu biti profitabilna, Končar je naveo pulski Uljanik koji ne proizvodi velike gubitke.

Upravo se preko Uljanika Končar i zainteresirao za brodogradnju. Ponudio mu je čak i partnerstvo u gradnji brodova za prijevoz rasutih tereta kakve već ima u sklopu svog osnovnog biznisa.

Danko Končar je sindikatima poručio da je spreman radnicima ustupiti 25-postotni dionički portfelj kako bi i oni postali aktivni igrači u novoj vlasničkoj strukturi.

Sindikalisti u 3. maju Končara doživljavaju pozitivno. Što o njegovoj ponudi misle u resornom ministarstvu nije poznato jer ne žele ni potvrditi da je do sastanka Končara i škverana uopće došlo, piše Jutarnji list.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here