Home Mozaik Krešo Mustać u K.U.N.S.-u

Krešo Mustać u K.U.N.S.-u

175
0

U K.U.N.S. Galeriji O.K., u petak, 14.05.10. u 21 sat je na rasporedu otvaranje izložbe računalnih grafika i performace Kreše Mustaća i predavanje Branka Cerovca – In go(l)d we trust/umjetnost na bubnju.

NOVA RIJEČKA SCENA: tako je svojedobno nazvan nastup riječkih „emerging“ artista među kojima je Krešo Mustać izveo svoje maratonsko „Trčanje kroz vrijeme“ ( Rijeka – Split – Dubrovnik ). Naime, radi se o umjetniku koji je s „trčanjem“ u smislu bavljenja umjetnošću performansa započeo u Rijeci još davnih 80-ih, otpočetka krenuvši od tradicije Konceptualizma / Nove Umjetničke Prakse . Pored performansa ispitivao je i puteve novčarstva (kreacija i distribucija „Tarsatice“ ) odnosno značenje novca kao vrednote i kao fetiša („fetišizam novca“).

IN GO/L/D WE TRUST: Na ovoj izložbi K.M. se po prvi put ( dakle, opet kao vječni „emerging artist“) predstavlja kao postkonceptualistički „grafički dizajner“ odnosno „računalni slikar“ – ovisno o tome kako želimo pristupiti njegovim kreacijama ( što uostalom vrijedi i za Božju kreaciju).
Ovom prigodom iz obilja KM-ovih recentnih računalnih uradaka za KUNS-ovu Galeriju OK izdvajamo segment (seriju / ciklus) mogućih dizajnerskih prijedloga za bedževe, značke, T-shirts, postere … na kojima su reklamni slogani u slavu, recimo, Boga ili pak „za samog Sebe“ ( Ego Trip ) koji se mogu percipirati i kao kritika idolopoklonstva, globalizacije, sistema umjetnosti, raznih (može i prividno suprotnih ) ideologija i njima odgovarajuće svagdašnje pragme: „U boga mi vjerujemo“, „Alternativa“, „Ruke“…
Ne libeći se posezanja za pseudomarketinškim trikovima u sprezi s posvemašnjim „dizajnerskim“ cyber – kičem brendiranja / logo-iranja za sve-i-svašta KM provocira promatrača, potencijalnog konzumenta „poruke“ na analitičko preispitivanje relacija Art – NO Art – Design – Trade – Trash, te na autorefleksiju, odričući se etikete „umjetnik“.
Tko ili što jeste ili pak nije Umjetnik? There is a question. Pa i takav bi se slogan s „Pitanje – je – sad“ trikom mogao naći na „šekspirovskom“ bedžu, na nekoj kazališnoj reklamnoj kampanji za „Hamleta“. Jer KM MISLI OZBILJNO / MARKETINŠKI. Takozvani MARKETING – U – KULTURI tretira kao autoreprezentaciju – samoreklamu Sustava.
Tako se – od vremena riječke premijere Štokeljevih projekata „McDonald’s kot Narava“ / „Tour around the World“ / „NATO“ ( 1998 – 1999 ) – u organizaciji MMC-ove Galerije OK (danas u K.U.N.S.-u ) uvijek iznova suočavamo s nužnošću simultanog putovanja kroz taj „park prirode“ tobože samorazumljivog razlikovanja između sfere božanskog i sfere artificijelnog, socijalnog „sculpturinga“ odnosno dizajna „prirode“ koja nam je nametnuta. (Branko Cerovac 2010.)

Krešo Mustać (Zagreb, 1963.) od 1980. živi u Rijeci. Izveo petnaestak performansa, npr. Poslije mraka, Romeo i Julija, Kavez slobode, Jecaj, Nova godina na Korzu, Zona sumraka, Vizualna higijena, Anđeo, Armance, Adriana, Striptiz, Trčanje kroz vrijeme, Malus, Solanum tuberosum, Snovi i Nesanica. Performanse samostalno izvodio u Ljubljani, Velenju, Beogradu, Budvi, Kotoru, Herceg-Novom, Dubrovniku, Poreču, Čakovcu, Zagrebu i Rijeci.

Previous articleKerum prodaje dućane i na području Rijeke
Next articleVilani nadigrali RFC Sodam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here