Home Vijesti Kusturica kod Putina: Hrvatski banderovci su protjerali 230000 Srba

Kusturica kod Putina: Hrvatski banderovci su protjerali 230000 Srba

202
1
kusturica

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je u Kremlju poznatog filmskog redatelja Emira Kusturicu, ističući vrijednost Kusturičinog pristupa povijesti kao “vrlo zanimljivog i produktivnog”. Putin je podržao Kusturičinu ambiciju stvaranja “ruskog triptiha” – trilogije filmova nadahnutih djelima velikih ruskih pisaca. Kusturica je rat u Ukrajini usporedio s ratnim dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji.

„Želim vam zahvaliti na vašoj osobnoj povijesnoj pravdi, koju smo mi Slaveni uvijek imali. Ovo što se sada događa u Ukrajini za nas je borba. Vidjeli smo što se dogodilo s tkz. Banderovcima u Hrvatskoj kada su protjerali 230.000 Srba. Mislim da je ta analogija vrlo važna za sve”, rekao je Kusturica u razgovoru s Putinom”.

Emir Kusturica je srdačno zahvalio Putinu na podršci, posebno ističući “povijesnu pravdu” koja je ključna za slavenske narode. Razgovor između Kusturice i Putina dodatno je obogatio plan Kusturice da kreira “ruski triptih”, s tri filma temeljena na djelima Fjodora Dostojevskog, Nikolaja Gogolja i Lava Tolstoja.

“Imam ideju o stvaranju triptiha u suvremenom kontekstu, ruski triptih, s tri različita filma. Prvi bi bio ‘Inženjer lakih šetnji’, moja interpretacija Dostojevskog. Potom, svoje viđenje Gogoljevog ‘Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča’, što smatram izuzetno važnim. I treći film bi bio ‘Kozaci’ prema Tolstojevim djelima”, objasnio je Kusturica svoje planove.

Nakon završetka rada na “Ruskom triptihu” i filmu “Lovor” prema Jevgeniju Vodolazkinu, Kusturica planira zaključiti svoju bogatu karijeru. Putin je pozdravio ideje srpskog redatelja o snimanju u Rusiji kao iznimno zanimljive.

“Ove ideje su itekako intrigantne i svakako zaslužuju daljnju raspravu”, dodao je Putin, ističući da umjetnost odražava stvarnost života te da Kusturičin pristup povijesti može biti inspirativan i produktivan.

Ovaj susret između Putina i Kusturice nije samo potvrda međunarodne suradnje u filmskoj industriji, već i priznanje za Kusturičin angažman u istraživanju i prenošenju povijesnih priča na velika platna. (TASS)

1 COMMENT

  1. František Tuđmanovski sa Banderova – Rijeka!😂 Iskreno ,sada ozbiljno očekujemo “klizeću” bombu na LNG terminal kojeg treba zagraditi tijelima hrvatskih junaka kako ne bi Rijeka za navijeke prestala postojati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here