Home Biznis Kvarner i Istra sustižu Zagreb!

Kvarner i Istra sustižu Zagreb!

1806
1

Grad Zagreb, te Istarska i Primorsko-goranska županija i dalje su najrazvijenije hrvatske regije, a polako im se približava i Dubrovačko-neretvanska županija, pokazuju najnoviji podaci državne statistike. Prema tim podacima 2014. godine samo su 4 županije završile s BDP-om iznad nacionalnog prosjeka koji je iznosio 77.456 kuna. Među njima su Primorsko-goranska i Istarska županija čiji je BDP per capita oko četvrtinu veći od nacionalnog prosjeka.

Trendovi pokazuju jačanje primorskih županija i nazadovanje kontinentalnih. Razlog tome jejačanje položajne rente, štom je posljedica jačanja turizma. S druge strane, kontinentalne županije, uključujući i širu zagrebačku regiju nastavljaju padati, a razlog je pad financija i industrije tijekom krize. Pojednostavljeno rečeno, može se reći da se padom financija i industrije, a rastom turizma, gospodarsko središte zemlje sve više pomiče prema morskim županijama, prije svega Kvarneru i Istri. Gubitnici tog procesa nisu samo kontinentalne županije nego i dosad neupitan status metropole s okolicom.

1 COMMENT

  1. Ovo oko bdp-a nije točno. Najviše je pao u Primorsko Goranskoj i to za 770 miliona kuna. Istra dostiže Zagreb a Kvarner ne. Najviše raste u Dubrovačkoj i Zadarskoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here