Home Vijesti Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne...

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera

2631
0

This image has an empty alt attribute; its file name is pr2a-1024x915.jpg

Predstavnici Liste za Rijeku i unije Kvarnera danas su potpisali međustranački sporazum o suradnji na izradi zajedničke programske ‘Patforme 051’ Rijeke, Kvarnera i regije.
Kako je istaknuo predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, radi se o logičnom nastavku dobre suradnje političkih opcija koje su se na nedavno održanim mjesnim izborima potvrdile kao uvjerljivo treća politička snaga u gradu Rijeci.
– Smatramo da je u postojećim okolnostima u državi i gradu u kojima se događaju tektonske promjene uz uspon populizma i slabljenje političkih opcija koje su u našoj regiji imale veliku biračku podršku, bitno stvoriti platformu koja će biti građanski glas Rijeke i Kvarnera, naglašava Švorinić koji najavljuje kako će to učiniti upravo novostvoreni regionalni blok.
– Riječki i kvarnerski regionalizam ne samo da treba opstati nego mora postati dominantna politička snaga u našem gradu i regiji jer bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera, zaključio je.

Saborski zastupnici centralističkih opcija u Saboru glasaju suprotno interesima regija iz kojih dolaze

Predsjednik Unije Kvarnera Davor Willheim istaknuo je niz primjera koji govore u prilog tezi da centralističke opcije ne mogu kvalitetno zastupati riječke i kvarnerske interese.
– Saborski zastupnici centralističkih opcija u Saboru glasaju suprotno interesima regija iz kojih dolaze. Primjerice, HDZ-ovi su u Saboru glasali za LNG plutajući terminal iako su lokalno bili protiv, a SDP-ovi za izmjene zakona o brdsko-planinskim područjima iako su se u našoj regiji zalagali protiv toga. Europske regije koje predstavljaju regionalne stranke su razvijenije i u tom smjeru treba ići i naša regija, istaknuo je.
This image has an empty alt attribute; its file name is pr4a-1024x767.jpg

Prioritet zaštita riječkog i kvarnerskog identiteta

Član predsjedništva Liste za Rijeku Filip Jakovac ističe kako je jedan od prioriteta političkog djelovanja Liste za Rijeku zaštita riječkog identiteta i upravo taj dio programa namjerava ugraditi i u buduću programsku platformu.
– Rijeka i Kvarner nalaze se u središtu naše politike. Želimo zastupati građanske i liberalne vrijednosti našeg grada i regije i tom smislu zalažemo za regiju i grad s nultom tolerancijom prema nepoštivanju ljudskih i manjinskih prava, govoru mržnje i svim oblicima nasilja, korupcije i kriminala, zaključio je.
Član senata Unije Kvarnera Valerij Jurešić ističe kako stranke potpisnice ovog Sporazuma izražavaju bliskost svojih političkih programa, poglavito u razvoju demokracije, uključivanju građana u procese odlučivanja o javnom dobru, decentralizacije i regionalizacije, jačanju pravne države, ljudskih prava i sloboda, povećanju održivog i pametnog gospodarskog rasta i zaposlenosti, zaštiti okoliša i napretka regije u svakom pogledu.
– U tom smislu formirati će se zajedničko Programsko stručno tijelo koje će sačinjavati po 7 članova predstavnika svake strane od kojić će najmanje tri biti stručnjaci i ne nužno stranački opredijeljeni ljudi.

Previous articlePoropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju
Next articleRijeka dovodi bivšeg Dinamovca?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here