Home Vijesti Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje...

Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju

599
0

Predsjednik Gradskog vijeća Rijeke Andrej Poropat otvorenim pismom se obratio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zabrinut za sudbinu riječkog brodogradilištima, uz upozorenje da više nema vremena za čekanje.

Pismo prenosimo u cijelosti:
‘Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,
u nadi da ćete s ozbiljnošću i odgovornošću funkcije koju obnašate primiti ovo pismo, obraćam Vam s molbom za pomoć Brodogradilištu 3. maj.

Pišem Vam prvenstveno kao političar koji je sudjelovao na zajedničkoj lipanjskoj sjednici Županijske skupštine PGŽ i Gradskog vijeća Grada Rijeke. Na toj je sjednici, između ostalih, usvojen i zaključak o tome da ova dva tijela traže od Uprave Uljanika d.d. da korektno ispuni sve preuzete obveze i vrati pozajmice Brodogradilištu 3. maj d.d.

S obzirom da je situacija u 3. maju alarmantna, upravo je ovaj zaključak vodilja moje osobne, ali i molbe koju Vam upućujem kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke da svojim utjecajem, vođeni moralnom odgovornošću koju kao predstavnik Republike Hrvatske u ovom slučaju imate, pomognete u realizaciji spomenutog zaključka.

Čekati usvajanje plana restrukturiranja kako bi plaće normalno krenule, vjerujem, više nikome nije prihvatljivo. Čekanje ulaska strateškog partnera također, a ponajmanje je, uvjeren sam, prihvatljivo to isto čekanje na plaće za svakodnevni rad u atmosferi posljednjih dana kada su se u medijima pojavile naznake da su članovima managmenta Uljanik grupe isplaćene sve zaostale plaće, dok sami radnici svoje plaće još uvijek čekaju.

I sama činjenica da je g. Percan ostao na čelu 3. maja dovoljno govori o tome da upravljanje od strane Uljanika d.d. i dalje ne možemo smatrati prijateljskim prema 3. maju, bez obzira na novu upravu.

Taj je potez pogodovao možda samo tome da neki istarski političari zakratko „kupe“ mir u svome kraju. Dapače, tom je odlukom potvrđena dotadašnja, loša politika upravljanja Uljanik grupe 3. majem koja je riječko brodogradilište i dovela u ovu krajnje nemoguću situaciju, umjesto da je taj potez, kao što je bilo dogovoreno s Uljanikom – pomogne 3. maju.

Kao što možete i sami vidjeti, od našeg posljednjeg susreta u Rijeci, u prosincu prošle godine, a još i više od spomenute sjednice u lipnju prošle godine, za Treći maj se apsolutno ništa nije promijenilo.

Osim samih radnika, radnica i njihovih obitelji koje su izložene redovitoj neisplati plaća, a koji istovremeno uredno izvršavaju svoje radne obveze, izuzetno ogorčeni i zabrinuti za njihove sudbine su i ostali sugrađani kojima, baš kao i meni osobno, sve teže padaju loše vijesti i špekulacije od kojih se širi psihološka panika, bojazan za egzistenciju i sve negativniji dojmovi koji se o temama sudbine i samih radnika, ali i brodogradilišta stvaraju putem.

Unatoč tome što je opstanak 3. maja jedna od nezahvalnijih i težih političkih tema, za nas riječke političare, bez obzira na stranke i strane kojima pripadamo, ova je tema uvjerljivo na listi prioriteta te se nadam i vjerujem da ćete uzeti u obzir sve napisano i pozitivno odgovoriti na ovu molbu te pomoći 3. maju da, za početak, dođe do svojih novaca.

Osim toga, molim Vas da pomognete, kao što ste i obećali na našem sastanku u Rijeci, u pronalasku strateškog partnera te, konačno, i u izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe. Povratom duga stanje bi se normaliziralo prvenstveno na onoj najvažnijoj liniji, a ta je među radnicama i radnicima koji naprosto ne mogu više iščekivati svoje zaostale plaće. Time bi se, ujedno, i lakše preživjelo vrijeme do pronalaska trajnog rješenja za 3. maj’, piše Andrej Poropat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here