Home Vijesti Lista za Rijeku osudila ideološke ratove: Za Rijeku glavni grad normalne Hrvatske

Lista za Rijeku osudila ideološke ratove: Za Rijeku glavni grad normalne Hrvatske

1871
7
1420098_10200711086411099_984972169_n
Zvonimir Gržeta i Danko Švorinić

U situaciji u kojoj se hrvatsko gospodarstvo raspada, broj nezaposlenih prelazi brojku 350.000, a deficit proračuna i vanjski dug rastu tempom bržim od grčkog, hrvatska javnost se zabavlja s tri top teme – Imunitetom osumnjičenog ubojice pred izručenjem u Njemačku, pitanjem da li definicija braka osim u zakonu treba pisati i u Ustavu te izmjenom ustavnog zakona o pravima manjina prema kojem bi manjine dobila manjinska prava jedino u slučaju da postanu većina, ocijenio je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić na današnjoj tiskovnoj konferenciji te stranke.

– Ne radi se o spontano nastalim problemima nego smišljenoj političkoj manipulaciji kojom se fokus javnosti pokušava prebaciti sa stvarnih tema na ideološke. Glavno pitanje više nije tko je pokrao ovu zemlju, a HDZ i desnica na temi Srba i homoseksualaca pokušavaju mobilizirati svoje biračko tijelo što je dno dna političke manipulacije, ocijenio je Švorinić koji odgovornost vidi i na SDP-u za koji je ocijenio da im ovakva polarizacija također odgovara te da su se po pitanju referenduma o braku i ćirilici ponašali spretno poput krda slonova u staklarnici.

Zrelost svakog demoratskog društva očituje se prvenstveno u stupnju i mehanizmima zaštite manjina. Hrvatska je u tom smislu napravila određene iskorake u posljednjih 20 godina i za nas u Listi za Rijeku je neprihvatljiv povratak unatrag. Podržavamo namjeru da se zakonski onemoguće referendumi na kojima bi se bilo koja većina izjašnjavala o pravima bilo koje manjine budući da se radi o direktnoj negaciji instituta zaštite manjinskih prava, poručuju iz Liste za Rijeku, a član Savjeta Zvonimir Gržeta poručuje i kako je Hrvatska zemlja različitosti koje treba zaštiti, a ne unificirati.
– Hrvatska je bogata različitim regijama, običajima, govorima, jelovnicima, narodnim, vjerskim i rodnim manjinama. Zaštitimo različitost uvjerenja i mišljenja, a budimo protiv uniformiranosti i principa jedan brak, jedna vjera, jedan narod, a sve zapakirano u lažni moral, zaključio je.

Iz Liste za Rijeku pozvali su sve Riječane da se ne daju uvući u ideološke manipulacije, osuđujući bilo kakve oblike izljeva mržnje poput nedavnih razbijanja ploča. ‘Uvjereni smo se da će Rijeka i u budućnosti ostati glavni grad ‘normalne Hrvatske’ u kojoj su takve stvari nenormalne’, zaključili su.(rd)

7 COMMENTS

  1. U Novom listu jednostavno piše da ste PROTIV braka u Ustavu. Ne opravdavajte se, na liniji ste na djelu SDP-a konkretno, a na riječima ste protiv SDP-a. I to je razlog Vaše stagnacije koju su birači prepoznali.U politici je bolje nekad i šutjeti nego pokazivati da zmija ima noge.

  2. čabrijanu, ne trkeljaj. to ti je isto kao da tebi netko kaže da si na liniji hdz-a jer si progutao ovu njihovu udicu oko braka i ćirilice kao cipal. s ovako blesavim i manipulativnim narodom, za hrvatsku zaista nema nade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here