Home Vijesti Lista za Rijeku protiv obaveznog vojnog roka, a za jačanje civilne zaštite

Lista za Rijeku protiv obaveznog vojnog roka, a za jačanje civilne zaštite

395
0

Lista za Rijeku protivi se najavi Vlade o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka. Koncept skraćenog vojnog roka kojeg je predstavio ministar obrane Krstičević smatramo neozbiljnim, preskupim i uvodom u novu militarizaciju društva, istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su ime stranke govorili Sandi Basić, Zvonimir Gržeta i Laura Marchig.
– Aktualna Vlada umjesto umjesto poticanja mladih na obrazovanje i otvaranje novih radnih mjesta za njih planira vojnu obuku. Sumnjamo da građani Hrvatske sa oduševljenjem gledaju ideju da se iz već isušenih resursa države odvoji dodatnih 300 do 500 milijuna kuna koliko bi trebao koštao projekt uvođenja obaveznog vojnog roka. S tim bi se se pothvatom ugrozio rast hrvatskog BDP-a, a Hrvatska udaljila od primjera razvijenih država Europe koje imaju dobrovoljni, a ne obavezni vojni rok, istaknuo je Basić koji smatra kako je hrvatska vojska uspjela zadovoljiti uvjete koje joj je postavio NATO pa je u tom kontekstu besmisleno ulaziti u utrku u naoružanju sa Srbijom.

Iz Liste za Rijeku su najavili deklaraciju koju će predložiti na sljedećoj skupštini nnjihove krovne europske političke stranke EFA-e u Katowicama 30.ožujka. U deklaraciji bi se osudile tendencije za uvođenjem vojnog roka na području Hrvatske, BiH i Srbije te od tih zemalja zatražilo da predviđena sredstva preusmjere u znanost, obrazovanje i kulturu.

‘Potpuno svjesni izazova koji stoje pred Hrvatskom i EU u smislu ukupne svjetske političke situacije te problema sa izbjeglicama, smatramo da bi se u zemljama veličine Hrvatske, na njega znatno adekvatnije odgovorilo jačanjem sustava civilne zaštite kojem u ovom trenutku nisu posvećene dovoljna pažnja i sredstva’, istaknuli su riječki regionalisti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here