Home Kolumne Lupiga.hr optužio EPK za financijske malverzacije u isplatama Vuku Ćosiću, iz Rijeka...

Lupiga.hr optužio EPK za financijske malverzacije u isplatama Vuku Ćosiću, iz Rijeka 2020 odgovaraju da im kolumnist izmišlja!

1887
0
Nenad Bunjac: Izmislio optužbe za financijske malverzacije ili čuo ono što nije smio čuti?

U nedavnoj kolumni na portalu Lupiga, njihov  kolumnist Nenad Bunjac iznio je više optužbi prema tvrtki Rijeka 2020 d.o.o., koja operativno vodi projekt Europske prijestolnice kulture. Prema Bunjčevim izvorima unutar te kuće, u slučaju novčanih isplata Vuka Ćosića nekoliko su puta prekršeni pozitivni zakonski propisi. Tako je, prema Bunjcu, Vuk Ćosić pristao besplatno raditi dvije godine s usmenim dogovorom da će mu se honorar isplatiti kad i ako Rijeka dobije titulu prijestolnice kulture. Kolumnist Bunjac zatim tvrdi da su se u EPK ‘snašli’ s obzirom da zakonodavstvo ne poznaje retroaktivnu isplatu osobnog dohotka osim u Zakonu o stečaju te su Ćosiću isplatili pola honorara temeljem autorskog ugovora, pola na njegovu firmu (?!)

S obzirom da je i laicima jasno da je ovakav način financijskog poslovanja kršenje zakona, a da informacije iz članka na portalu Lupiga.hr nisu demantirane od strane tvrtke RIJEKA 2020 d.o.o., koja operativno vodi poslove oko projekta EPK 2020, upitali smo njihovu direktoricu Eminu Višnić, jesu li točne.

Uskoro nam je stigao odgovor iz kojeg proizlazi da je kolumnist portala Lupiga.hr svoje navode – izmislio.

– Nije točno da je Vuk Ćosić ‘pristao besplatno raditi dvije godine s usmenim dogovorom da će mu se honorar isplatiti kad i ako Rijeka dobije titulu prijestolnice kulture. On je, kao i drugi uključeni u projekt, naknadu za rad dobivao sukladno ugovorenim poslovima koji su se ugovarali unaprijed, a ne unazad, i sve to dakako – po propisima. Dakle nije točan ni ovaj navod (iz članka na Lupiga.hr, op.a.): ‘No, kako zakonodavstvo ne poznaje retroaktivnu isplatu osobnog dohotka osim u Zakonu o stečaju, u EPK su se snašli, isplatili pola honorara temeljem autorskog ugovora, pola na njegovu firmu, uredno platili porez, doprinose, namete i pri tom nitko nije oštećen…’, tvrde u tvrtki Rijeka 2020.

Rasprava o spornim informacijama i optužbama za financijske malverzacije nastavila se na facebooku zidu Riječanke Željke Barbarić, jedne od osoba koje je kolumnist portala Lupiga.hr prozvao zbog propitivanja dosadašnjeg učinka tima koji stoji iza organizacije EPK2020 u Rijeci. Na opetovane upite stoji li i dalje iza tvrdnji i informacija koje je objavio u svojoj kolumni, a koje teško optužuju odgovorne osobe u tvrtki Rijeka 2020, Bunjac nije htio dati odgovor. Ipak, pohvalio se bliskim poznanstvima s pročelnikom za kulturu grada Rijeke Ivanom Šararom i ravnateljem MMSU-a Slavenom Toljem s kojima razgovara o projektu i koji su ga, prema njegovim riječima, odgovarali da piše o ovoj temi. Je li u tim ‘razgovorima’ čuo nešto što nije smio čuti ili je ‘materijal’ za svoju kolumnu jednostavno izmislio, za sada ostaje nepoznato.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here