Home Vijesti Malić: Milanović intervenirao nakon mog teksta o Tržnicama

Malić: Milanović intervenirao nakon mog teksta o Tržnicama

1461
1

Istraživački novinar Gordan Malić gostovao je danas u emisiji "Nedjeljom u dva" Aleksandra Stankovića gdje je između ostalog govorio o aktualnom stanju u medijima, Ivi Sanaderu i o načinu na koji se mediji danas odnose prema velikim korupcijskim aferama.

Malić se posebno osvrnuo na postupke glavnog državnog odvjetnika, Malić smatrajući da se Bajić cijelo vrijeme ponaša kukavički.
– Ponašao se kao odvjetnik koji igra ziher. On je higijeničar svake vlasti, a to nama više ne treba, posebno ne ovoj vlasti. Ova vlast nije poštena, poštenija je od prethodnih, ali nije poštena. Zašto onda drži ziheraša na mjestu glavnog kontrolora, osim ako želi imati nekoga na toj poziciji bliskog vlasti? Mladen Bajić ne bi smio biti ni HDZ-ovac ni SDP-ovac, a on je oboje, ustvrdio je Malić koji misli da se moć s nekih adresa koje su vrijedile u autokraciji preselila u medije.

– Isti komentatori pišu o Sanaderu nekad i danas. Sanadera je osudila oligarhija preko koje je on upravljao. Duboko sam uvjeren da je Sanader bio neoliberalan demokrat koji je autokratski upravljao svojom strankom. Prema van, on je bio demokrat, nije prisiljavao mog kolegu Butkovića da ga hvali, nikoga ni na što nije prisiljavao. On je bio općeprihvaćena društvena figura, i na medijskoj, diplomatskoj, međunarodnoj sceni. Mislim da napori medija koji su ga htjeli spremiti u zatvor idu za time da se zaboravi pravi način na koji je Sanader upravljao, a to nije bilo preko stranke, zubara, liječnika ili njegovog arhitekta. Razmjeri korupcije danas se mogu usporediti samo s genocidom.

Kao posebno zanimljiv slučaj odnosa vlasti medija Malić ističe slučaj riječkih Tržnica o kojima je Malić napisao dva teksta za Jutarnji list prije nego li je ta tema tamo pospremljena pod tepih.
– Neposredno prije izbora izbora Europapress holding je zauzeo pro-kukuriku politiku jer se radi o firmi koja uvijek funkcionira uz vlast. Nakon odlaska Sanadera ostali su bez oslonca. Jadranka Kosor nije bila nikakav oslonac, ona se naprosto nije znala dogovoriti niti je imala novca. za to. Naprosto se čekalo prebacivanje u drugi tabor. Za dobivanje tih izbora su se masovno i programatski iz ureda Državnog odvjetnika putem Europapress holdingu masovno distribuirale kompromitirajuće informacije iz istraga protv Sanadera i HDZ-ovih ministara. Objava takvih informacija je bila protuzakonita, tvrdi Malić koji misli da je Europapress holding zadnji koji je Sanaderu trebao suditi s obzirom na međusobnu povezanost za vrijeme njegovih mandata na mjestu premijera.

– U to vrijeme, dok su moji vlasnici okrenuli jedra u smjeru nove vlasti, ja sam u jeku HDZ-ovih afera napisao i dva teksta o riječkim Tržnicama. Bio je to omjer 100:2 u tekstovima ali takav je otprilike omjer i u kriminalu. HDZ je učinio korupciju sistemskom međutim nije istina da nema korupcije ni u SDP-u. Nakon članka mi se javio budući premijer Zoran Milanović i polemizirao samnom pola sata. Ja sam ga upitao da li me zove da prestanem pisati o Tržnicama ili me želi uvjeriti da to nije kriminal, tvrdi Malić koji misli da je Milanović u slučaju ovog drugog napravio isto što je radio Sanader.
– Prvo nastupa cenzura, a onda korupcija. Vlast koja pokušava cenzurirati javnost ili na novinare, ili im se naprosto obrati telefonom je vlast koja ima dvostruku agendu, komentira Malić koji je Milanoviću odgovorio da se za tu vrstu razgovora obrati glavnom uredniku Butkoviću, odnosno vlasniku Paviću.
– Kao što smo poslije vidjeli, prvo je završio u Butkovićevoj kuhinji, a onda Pavićevoj. Da li će iz te kuhinje uspjeti izaći ovisi buduća sudbina zemlje. (rd)

1 COMMENT

  1. Neće ni SDP, ni Bajić vječito na vlasti biti. I ovaj će grad morati proći katarzu, kad tad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here