Home Kolumne Mićo Antolović: Gran Scandalo!

Mićo Antolović: Gran Scandalo!

1942
4

Zahtjev i upit Uredu Grada Rijeke dne 26.02.2009: Na osnovu zakona o pristupu informacijama odgovorili ste putem koji se zove ‘službenica za informiranje Doris Šajn’, a koja mi je na upit koliko je novi zakupac uložio u prostor kluba Palach za izolaciju od buke, odgovorila da mi polovično može ispuniti moje pravo na pristup inflormacijama jer da ne raspolaže tim podatkom. Podastrt mi je podatak da samo znate da je zatražio da mu se dozvoli postavljanje dvostrukih prozora i zidova.

Trebali ste samo nazvati zakupca i pitati ga i znali biste tu informaciju. A prostor je u vašem vlasništvu pa vam on mora odgovoriti. Stoga opet tražim isto, a za usporedbu kako lagano doći do informacije evo moj upit iz Trsta. To ovako išlo:

Ja: Buongiornio sono Mićo di Fiume, conosco Fiume?, Quanto costa vostro per bagnare (pokazujem rukama kao da plivam prsno)

Službenica u odjelu za kulturu i sport (dalje suoks): Per bagnare???

Ja: Si per bagnare

SUOKS: Pensate piscina, nostro grande nuovo centro nuoto.

Ja: Si, si, centro nuoto, pišina.

SUOKS: Aspeta un momento, una telefonata, (telefoniše), daj se ricorda quanto je koštao olimpijski plivački centar, si, si, si, aha, si, ciao. (završila telefonski),

I veli, (sad to razumio ali ne znam ponoviti po talijanski) da koštao 30 miliona euro, ali da to je jako skupo za Trst, znate, pa financirala i država i regija i talijanski olimpijski savez i plivački savez…Ali tu je i toplana i rekonstrukcija vodovoda i sve uključeno znate.

Ja: Vidio sam, se vidio, vanjski 50 metarski bazen, unutarnji 50 metarski s 1000 mjesta, unutarnji 25 metarski s produbljenom polovinom za skokove i skakalnicom, i restoran i fitness i mnoštvo kancelarija toplana..parking osiguran u već postojećim garažama

SUOKS: O, si, si.

Ja: Nostra piscina da Fiume costata 45 miliona di euri, ma solo uno bazen di 50 metro ance dva ne spomena vrijedna kakvi ljudi imaju pred kućom. A još se treba platiti i bazen za skokove,..Un grande scandalo da noi.

SUOKS: Oooooo, …


Čiji bazen je najskuplji?

S mesnom občinom Kranj razgovor je išao otprilike ovako (Obersnel je rekao da što hoćemo kad bazen u Kranju i Trstu koštaju isto kao u Rijeci pa ja išao provjeriti. U Kranju je jedan 50 metarski zatvoreni i jedan mali pomoćni, fitness i restoran i to. Dobro, nema pokretni krov na otvaranje ali to ne nosi toliko…)

Ja: Dobar dan ovdje Mićo iz Rijeke, koliko vam je koštao novi bazen?

Službenik za finance mesne občine Kranj: E, to je građeno 91, pa ne znam sad, računato u markama je to onda bilo, recimo, dajte za pol sata zovite.

Nakon pol sata – zovem

Dajte sutra zovite jer teško sad izvući podatak

Zovem sutra:

Službenik: Pa ne mogu točno reći, ali negdje do 10 miliona bi to bilo danas, tu negdje 9 ili 10, preko 10 sigurno ne.

Ja: Hvala, naš u Rijeci je koštao 45 miliona. U biti jedan bazen…

Službenik: Da, da…

Ja: To je samo jedan 50-metarski zapravo:

Službenik: Ma koliko ste ono rekli da je koštao?

Ja: 45 miliona

Službenik: Kako mislite 45 miliona?!

Ja: Tako kako je

Službenik: Da. (ne vjeruje, misli da sam lud i tko zna s kim priča)

Još nešto pričali, kako je on dolazio prije u Rijeku tako, i ima li ovog i onog…ma koliko ste ono rekli da vaš bazen je koštao?

Ja: 45 miliona.

Službenik: Ma što nemate vi kod vas javni natječaj, pa da ide najmanja cijena i tako.

Ja: Imamo, to je najmanja cijena. To se valjda svi dogovore među sobom unaprijed.

Službenik: Da, to je loše ima toga i u nas (ali i dalje ne vjeruje i misli da sam neki luđak)

Eto, tako lako saznam i ono što nisam ni pitao i ne pitaju me ni tko sam, ni zašto mi treba, ni ‘dajte to pismeno’, ali tamo ne radi Doris Šajn i slični. Ne bi tamo ni mogli raditi.

Pa sad, pitam Grad Rijeku još i ovo:

Na osnovu kojih činjenica je odlučeno i kojeg datuma je odluka da Kružna ulica uđe u gradsku zonu u kojoj je ugostiteljima dozvoljeno raditi do jutranjih sati kao i na Korzu.

Drugo: Tko plaća, tj. Da li Grad ili preko nekog gradskog poduzeća plaća zaštitare/redarsku službu za prostor Pallacha ili po ugovoru s zakupcem?

Treće: Da li je i kojeg datuma odlučeno da se toplana za Pallach vrati Energu, tj. da li zakupac Pallacha plaća grijanje?

Četvrto: Isto od ranije 3 mjeseca, koliko je uložio novca protiv buke.

A mogu vam i reći zašto pitam. Kad je došao novi zakupac, uložio je minimalno protiv buke, a dobio dozvolu za koncerte iako je Grad uvijek tvrdio da ako se hoće sanirati buka da su potrebni milioni.

Iako je stari zakupac imao dozvolu za koncerte jer je i on stavio drvene škure na prozore, a što je zadovoljilo mjerače buke, Grad je tu ulicu izuzeo iz 0-te zone te se nije moglo raditi do jutra. Čim je došao novi zakupac onda je odmah Kružna ulica stavljena u 0-tu zonu i dozvoljeno je raditi do 6 ujutro. Kod starog zakupca to se nije se moglo, a čujem da novi ne mora ni grijanje plaćati, i ne znam tko mu plaća zaštitare. Pa bih volio znati.

I pitam još ured za informiranje da mi kaže koliko je sati…

4 COMMENTS

  1. autor uvijek otvoren za kritiku, ali bubi ne piše zašto ja budala.
    obično se nikad stavovi ne argumentiraju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here