Home Najnovije Microsoft kupuje Skype za 8,5 milijarda dolara

Microsoft kupuje Skype za 8,5 milijarda dolara

1212
0

Microsoft je potvrdio da je postigao sporazum o preuzimanju Skypea, najpoznatijeg pružatelja usluga glasovnih i videopoziva na internetu. Riječ je o akviziciji vrijednoj 8,5 milijarda dolara (43 milijarde kuna) u što je uključen i Skypeov dug od 700 milijuna dolara.

Skype ima 663 milijuna korisnika diljem svijeta, a u kolovozu prošle godine najavio je planove o prodaji dionica kako bi sanirao dugove, no to je ubrzo stavljeno na čekanje. Skype je 2006. za 2,6 milijarda dolara kupila internetska trgovina eBay, a 2009. za 2 milijarde dolara prodala je 70 posto udjela grupi investitora koju predvode tvrtke Silver Lake i Andreessen Horowitz.

Nedavno su ga pokušavali kupiti i Facebook i Google, ali čini se da je Microsoft prvi “odriješio kesu”. Iznos veći od 8 milijarda najveća je akvizicija u 36-godišnjoj povijesti Microsofta koji dosad nije bio sklon velikim preuzimanjima. Iako Skype grca u dugovima, pretpostavlja se da njegovim preuzimanjem Microsoft nastavlja ulagati u područje mobilne telefonije i interneta. Tim potezom žele što uspješnije konkurirati Appleu i Googleu.

Microsoft će preuzimanjem Skypea poboljšati svoju poziciju na tržištu videokomunikacija, a uslugu će moći ugraditi i u svoju mobilnu platformu Windows Phone 7. Neki korisnici strahuju da nakon prodaje Skype više neće biti besplatan, a korisnici sustava Linux smatraju da program više neće biti dostupan izvan Windowsa. Skype je osnovan 1993. Svim svojim korisnicima omogućio je da između sebe razgovaraju besplatno dok se pozivi prema fiksnim i mobilnim telefonima naplaćuju. (večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here