Home Vijesti Mijić: Politika nikad nije utjecala na uređivačku politiku Novog lista

Mijić: Politika nikad nije utjecala na uređivačku politiku Novog lista

3401
3
Glavni urednik Novog lista na Ronjgima u druženju s premijerom Milanovićem i nepoznatim obožavateljem
Glavni urednik Novog lista  na Ronjgima u druženju  s premijerom Milanovićem i nepoznatim obožavateljem
Glavni urednik Novog lista na Ronjgima u druženju s premijerom Milanovićem i nepoznatim obožavateljem

Na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND), na kojoj su, uz ostale, sudjelovali glavni urednik Novog lista Branko Mijić, predsjednik Uprave Gordan Knežević, predsjednik Sindikata Marinko Glavan, novinar i komentator Boris Pavelić i predsjednik ogranka HND-a u Novom listu Denis Romac, pokušalo se odgovoriti na pitanja zašto je opstanak Novog lista doveden u pitanje, tko je odgovoran za sadašnju situaciju i kada su počeli problemi u tom riječkom listu.

“Novi list sigurno neće propasti jer oni nije samo institucija Rijeke i on nije samo pozivanje na tradiciju Frane Supila nego je on kulturna institucija. Sadašnja situacija će se srediti tako što ćemo dobiti novog i odgovornijeg vlasnika”, rekao je Mijić. Ističući kako hitno treba riješiti pitanje vlasnika, Mijić je ustvrdio da su većinski vlasnik Novog lista Albert Faggian i uprava doveli u pitanje opstanak tih dnevnih novina.

Navevši da Novi list posluje pozitivno, a da su problemi nastali zbog oko 10 milijuna kuna duga tvrtki u Faggianovom vlasništvu prema tim dnevnim novinama, Mijić je rekao da se najviše boji udara na slobodu riječi u Hrvatskoj, a koji nisu očekivali sada kad smo članica EU.

“Početkom 90-tih i u ratnoj situaciji to je možda bilo i za shvatiti, ali nismo očekivali da danas takav udar na slobodu riječi može doći iznutra”, istaknuo je Mijić. Ustvrdio je da politika nikada nije utjecala na uređivačku politiku tih dnevnih novina.

Naglasivši da Novi list ostvaruje dobit, Knežević je rekao da je problem nastao zbog nedovoljne mogućnosti naplate prihoda od Faggianieve tvrtke “Andre”, koja je i većinski vlasnik Novog lista. Pojasnio je da je u prošla dva mjeseca došlo do većeg pogoršanja likvidnosti, posebno u Glasu Istre, zbog čega su i kasnile plaće.

Knežević očekuje da će Novi list ove godine imati oko 1,5 milijuna kuna dobiti, ali da se svi prihodi moraju i naplatiti. “Veći dio prihoda uspijemo naplatiti, ali sada trenutno ne možemo naplatiti prihode od naših najvećih partnera”, kazao je Knežević. Dodao je i da je Novi list zadužen za oko 13 milijuna kuna.

Novi vlasnik bio bi najbolje rješenje, smatra i Pavelić koji je ocijenio da je propadanje Novog lista počelo kada je većinski vlasnik novina postao Robert Ježić. S tim se složio i Romac kazavši da je “sve nizbrdo krenulo” kada je oko 50 radnika odlučilo svoje dionice prodati Ježiću koji je tako postao vlasnik 51 posto dionica Novog lista. “To je bio dalekosežan čin”, rekao je Romac.

Tijekom rasprave upozoreno je na potrebu poštivanja radničkih prava i isplate plaća. “Problem je što radimo za tvrtku koja odlično posluje, a mi ne dobivamo plaće”, rekao je, među ostalim, predsjednik Sindikata Novog lista Marinko Glavan.(Politikaplus)


Milanović u Novom listu


Sanader u Novom listu

3 COMMENTS

  1. Umjesto da šuti drug Mijić se poigrava s pameću čitaoca Novog lista, ali i sa cijelom političkom javnošću, i ne samo u Rijeci i PGŽ, već i u cijeloj Hrvatskoj, pa smijelo bez treptaja na licu tvrdi da politika nikad nije utjecala na uređivačku politiku NL. Stvarno što si taj čovjek umišlja?
    Mijić tvrdi da će dobiti novog i odgovornijeg vlasnika, ili drugim riječima ispada da je On neki faktor što će politika SDP-a naći novog vlasnika, kako bi Mijić i dalje uređivao NL po potrebi lokalnog SDP-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here