Home Vijesti Ministarstvo uprave presudilo: Burić suspendiran po Poslovniku, a 37. vijećnika nema jer...

Ministarstvo uprave presudilo: Burić suspendiran po Poslovniku, a 37. vijećnika nema jer se Akcija mladih-ŽZ-Snaga-Alternativa ne mogu dogovoriti

1808
0
This image has an empty alt attribute; its file name is tYmDKBen.jpg
Ministarstvo odbilo predstavke dva gradska vijećnika

Ministarstvo uprave napokon je odgovorilo na predstavke gradskih vijećnika Hrvoja Burića i Tihomira Čordaševa koji su pred oko pet mjeseci prijavili predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata s optužbama da je dva navrata prekršio Poslovnik Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Hrvoje Burić se žalio zbog svoje suspenzije i izbacivanja sa sjednice Gradskog vijeća, a Tihomir Čordašev zbog činjenice da još nije imenovana zamjena za preminulu vijećnicu Živog zida. U oba slučaja Ministarstvo uprave je stalo na stranu predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata.

U poznatom slučaju Burićeve suspenzije, Ministarstvo uprave zaključuje da je predsjednik Gradskog vijeća postupio u skladu s Poslovnikom te je konačnu odluku potvrdilo Gradsko vijeće s 21 odnosno 22 glasa, također u skladu s Poslovnikom.

Što se tiče neimenovanja zamjenskog vijećnika za preminulu vijećnicu Živog zida, u ministarstvu uprave tvrde da je to problem Živog zida i Akcije mladih, odnosno koalicijse liste, koja ne može postići suglasnost oko imena vijećnika koji ulazi u Gradsko vijeće. Naime, u Živom zidu smatrali su da bi vijećnicu Živog zida trebao zamijeniti – vijećnik Živog zida Siniša Ferenčić, te su već poslali odgovarajući prijedlog za koji su dobili suglasnost koalicijskih partnera Snage, Akcije mladih ali ne i Alternative (na čijem je čelu osoba također potekla iz Akcije mladih). Kada nema suglasnosti koalicijskih partnera, u vijeće ulazi sljedeća osoba na listi, a to je, sasvim slučajno, vijećnica Akcije mladih, koja bi tako dobila jednog člana vijeća više u odnosu na izborni rezultat. Međutim, u ovom trenutku nema preduvjeta ni za taj scenarij jer iz Alternative nema pisanog očitovanja da se ne slažu s prijedlogom Živog zida. A dok do toga ne dođe, opozicija će, na zadovoljstvo vladajućih, u Gradskom vijeću funkcionirati s jednim vijećnikom manje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here