Vijesti

Ministarstvo uprave zabranilo riječku zastavu!

Ministarstvo uprave zabranilo riječku zastavu!

Kako saznaje portal Rijeka Danas, u Grad Rijeku je nakon dvije godine pristiglo rješenje Ministarstva uprave kojim se odbija Odluka Gradskog vijeća iz 2016. godine o povratku povijesne gradske trobojnice. Negativna odluka temelji se na mišljenju članova Povjerenstva kojeg je imenovao sam ministar Lovro Kuščević, a po čijem mišljenju se radi o iredentističkom simbolu. Kako saznajemo, članovi povjerenstva u svom mišljenju dodaju i da se identitet Rijeke ne bi smio nastaviti razvijati u predloženom smjeru.

Podsjetimo, slično obrazloženje korišteno je i 1998. godine kada je po prvi puta zaustavljena odluka Gradskog vijeća o povratku povijesne trobojnice. Tadašnjem Povjerenstvu zasmetalo je što istu zastavu koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu kao ‘iredentistička organizacija’.

Međutim, u obrazloženju odluke koju je Gradsko vijeće izglasalo 2006. godine tvrdi se da ‘iz današnje perspektive više ni u kojem slučaju ne može govoriti kao o iredentističkoj organizaciji budući da priznaje legitimne institucije Republike Hrvatske i Grada Rijeke. Na tom principu je s Gradom Rijekom u posljednja dva desetljeća uspostavila suradnju na projektima iz kulture i povijesnih istraživanja s čime se ta organizacija danas u osnovi i bavi’.

Također, ističe se kako spomenuta udruga, koja se sada zove Udruga Talijana Fiumana u svijetu, niti nema zastavu, a za žig organizacije je svojedobno koristila jednoglavog orla kakav se koristio u gradskom grbu u razdoblju od 1926. do 1945. godine: ‘Konačno, radi se o udruzi građana, a Grad Rijeka je međunarodno priznata jedinica lokalne samouprave s neupitnim pravnim legitimitetom, tako da eventualna činjenica kako neka udruga građana sporno ili nelegalno koristi gradske simbole ne može ustvari biti preprekom da Grad usvoji i koristi svoje povijesne simbole.
Iz gore navedenih razloga, smatramo kako nema razloga da Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke, prema propisanoj proceduri, ne bude prihvaćen i od strane Ministarstva uprave Republike Hrvatske, a nakon odgovarajuće odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke. U cjelovitom obliku u kojem je predložena (dvoglavi orao na crveno-žuto-plavoj trobojnici) nije kompromitirana ni u jednom povijesnom razdoblju’.
, zaključuje se u jednoglasno izglasanom obrazloženju koje je tada Gradskom vijeću predložio Danko Švorinić (Lista za Rijeku).

Iz Liste za Rijeku su nedavno najavili da će bez obzira na rješenje Ministarstva uprave Gradskom vijeću uskoro predložiti Odluku o povijesnoj zastavi za koju neće biti potrebna dozvola Ministarstva uprave.

Midas

View Comments (2)

2 Comments

  1. Danko Wylupek

    June 14, 2018 at 18:53

    Ministarstvo koje tolerira samo ZDS (ustaške) zastave?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

PGS se pridružio Amsterdamskoj koaliciji

spJanuary 17, 2019

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera

spJanuary 17, 2019

Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju

spJanuary 17, 2019

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.