Vijesti

Ministarstvo uprave zabranilo riječku zastavu!

Ministarstvo uprave zabranilo riječku zastavu!

Kako saznaje portal Rijeka Danas, u Grad Rijeku je nakon dvije godine pristiglo rješenje Ministarstva uprave kojim se odbija Odluka Gradskog vijeća iz 2016. godine o povratku povijesne gradske trobojnice. Negativna odluka temelji se na mišljenju članova Povjerenstva kojeg je imenovao sam ministar Lovro Kuščević, a po čijem mišljenju se radi o iredentističkom simbolu. Kako saznajemo, članovi povjerenstva u svom mišljenju dodaju i da se identitet Rijeke ne bi smio nastaviti razvijati u predloženom smjeru.

Podsjetimo, slično obrazloženje korišteno je i 1998. godine kada je po prvi puta zaustavljena odluka Gradskog vijeća o povratku povijesne trobojnice. Tadašnjem Povjerenstvu zasmetalo je što istu zastavu koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu kao ‘iredentistička organizacija’.

Međutim, u obrazloženju odluke koju je Gradsko vijeće izglasalo 2006. godine tvrdi se da ‘iz današnje perspektive više ni u kojem slučaju ne može govoriti kao o iredentističkoj organizaciji budući da priznaje legitimne institucije Republike Hrvatske i Grada Rijeke. Na tom principu je s Gradom Rijekom u posljednja dva desetljeća uspostavila suradnju na projektima iz kulture i povijesnih istraživanja s čime se ta organizacija danas u osnovi i bavi’.

Također, ističe se kako spomenuta udruga, koja se sada zove Udruga Talijana Fiumana u svijetu, niti nema zastavu, a za žig organizacije je svojedobno koristila jednoglavog orla kakav se koristio u gradskom grbu u razdoblju od 1926. do 1945. godine: ‘Konačno, radi se o udruzi građana, a Grad Rijeka je međunarodno priznata jedinica lokalne samouprave s neupitnim pravnim legitimitetom, tako da eventualna činjenica kako neka udruga građana sporno ili nelegalno koristi gradske simbole ne može ustvari biti preprekom da Grad usvoji i koristi svoje povijesne simbole.
Iz gore navedenih razloga, smatramo kako nema razloga da Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke, prema propisanoj proceduri, ne bude prihvaćen i od strane Ministarstva uprave Republike Hrvatske, a nakon odgovarajuće odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke. U cjelovitom obliku u kojem je predložena (dvoglavi orao na crveno-žuto-plavoj trobojnici) nije kompromitirana ni u jednom povijesnom razdoblju’.
, zaključuje se u jednoglasno izglasanom obrazloženju koje je tada Gradskom vijeću predložio Danko Švorinić (Lista za Rijeku).

Iz Liste za Rijeku su nedavno najavili da će bez obzira na rješenje Ministarstva uprave Gradskom vijeću uskoro predložiti Odluku o povijesnoj zastavi za koju neće biti potrebna dozvola Ministarstva uprave.

Midas

View Comments (2)

2 Comments

  1. Danko Wylupek

    June 14, 2018 at 18:53

    Ministarstvo koje tolerira samo ZDS (ustaške) zastave?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Prometna nesreća pored željezničkog kolodvora

spMay 19, 2019

Vedrana Rudan: Hod zakurac!

spMay 18, 2019

Darijo Vasilić novi stari predsjednik Primorsko goranskog saveza

spMay 18, 2019

FOTO/VIDEO: Hodao istok i zapad, a policija ‘riješila’ kontraprosvjed!

spMay 18, 2019

Morana Jokić predstavila svoj program za EU parlament

spMay 17, 2019

Horvat smatra da će i 3.maj u kontinuitetu otići u stečaj

spMay 17, 2019

FOTO: Rijeka jutro dočekala prešarana mrzilačkim grafitima

spMay 17, 2019

Komadina: Centar Platak je generacijski projekt u korist naših građana i nastavljamo s ulaganjima

spMay 17, 2019

Petra Mandić: Koja je svrha Rijeka plusa?

spMay 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.