Home Biznis Mitt Romney će bez problema pobijediti Obamu

Mitt Romney će bez problema pobijediti Obamu

989
0

Mitt Romney će pobijediti na ovim izborima! Ova je odluka gotovo konačna, a iza nje ne stoji kristalna kugla niti pogled neke proročice u 7. studenog, dan iza američkih predsjedničkih izbora, već pomno razrađen znanstveni algoritam koji su izgradila dva profesora sa Sveučilišta u Coloradu.

Njih dvojica, Ken Bickers i Michael Berry, profesori političkih znanosti, uvjereni su da će republikanski kandidat neočekivano lako izbaciti Baracka Obamu iz Bijele kuće. Interesantno je pak da je korištenje tog mehanizma prognoze izborno ishoda točno predvidjelo pobjednika u posljednjih 8 nadmetanja, dakle još od 1980. godine i pobjede Ronalda Reagana.

Njihov se algoritam osniva na analizi ekonomske situacije u svakoj od 50 američkih saveznih država i na nacionalnoj razini, ali ne bavi se primarno brojenjem postotaka koje će osvojiti svaki od kandidata već se fokusiraju na ključno u američkim izborima, a to je koliko će elektorskih glasova osvojiti svaki od kandidata. Prema Bickersu i Berryju Romney može računati na 320 od ukupno 538 elektora. Kad je pak o postotcima riječ, profesori su izračunali da će Romney osvojiti 52,9 posto glasova, a Obama 47,1 posto.

Jedan od ključnih ekonomskih čimbenika koje algoritam uzima u obzir je nezaposlenost, a tu je Obama stvarno na tankom ledu. Naime, on je naslijedio SAD od Georgea W. Busha u trenutku izbijanja najveće svjetske ekonomske krize od 1929. godine tijekom koje je u zemlji izgubljeno osam milijuna radnih mjesta. Ekonomski tim sadašnjeg predsjednika uspio je zaustaviti ekonomski pad, izvući zemlju iz recesije, spasiti automobilsku industriju, te čak pokrenuti određeni gospodarski rast, no vrlo slab i krhak (dijelom i zbog duboke krize u koju je zapala Europska Unija, a zatim i usporavanju ekonomija u rastu, Indije i Kine).

No, bolna točka američke ekonomije ostala je velika nezaposlenost koja je na vrhuncu krize prelazila i 10 posto. Mjere Obamine administracije i tu su uspjele polučiti značajan uspjeh pa sada nezaposlenost iznosi 8,2 posto, ali to je još uvijek previsoko: niti jedan američki predsjednik nije do sada uspio dobiti izbore s nezaposlenošću većom od 8 posto.

Govoreći u apsolutnim brojkama, Obama je uspio vratiti samo četiri milijuna radnih mjesta i to je mlinski kamen oko vrata njegove kampanje. Posljednje pak izvješće o broju otvorenih radnih mjesta objavljeno krajem tjedna potvrdilo je da je samo 96.000 ljudi našlo zaposlenje, što je nedovoljno i bitno manje nego u proljeće pa govori i o mogućoj promjeni trenda.

Projekcija izbornih rezultata profesora iz Colorada zasigurno je dodatno zabrinula Obamin izborni kamp jer govori kako će predsjednik izgubiti izbore u gotovo svim tzv. swing states, saveznim državama koje nisu stranački obojene i čiji izborni rezultati određuju pobjednika (Sjeverna Carolina, Virginia, New Hampshire, Colorado, Wisconsin, Minnesota, Pennsylvania, Ohio i Florida).

No, oba su profesora istaknula kako su svaki izbori fenomen sam za sebe te da je lako moguće i da se neke države neće ponašati kako su oni predvidjeli. Nakon osam točnih prognoza mogla bi, dakle, uslijediti i jedna netočna (što bi također bilo znanstveno utemeljeno).

Posljednje pak ankete govore da je Obama u maloj prednosti pred Romneyem (Reuters/Ipsos govori o omjeru 46:44). To je pak izuzetno mala razlika i jasno je da se SAD nalazi opet pred vrlo neizvjesnim izborima, a mnogi se pribojavaju ponavljanja situacije iz 2000. godine i sraza Ala Gorea i Georgea W. Busha kad je konačnog pobjednika morao određivati Vrhovni sud (problem je nastao s brojanjem glasova na Floridi gdje je tada guverner bio Jeb Bush, brat budućeg predsjednika). A da je situacija stvarno nejasna možda najbolje potvrđuje izjava jednog od uglednijih analitičara anketnih rezultata, Johna Zogbyja. Na izravan upit što će se dogoditi 6. studenog na izborima rekao je: ‘Nemam pojma’.(tportal)

Previous articleFOTO: Hrvatska – Makedonija 1:0
Next articleSamodol optužuje Linića: Pogodovanje MOL-u 2003. godine je kazneno dijelo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here