Home Najnovije Mladi Riječani na meti skauta iz Amerike

Mladi Riječani na meti skauta iz Amerike

326
0

Riječki prvoligaš uspostavio je suradnju sa sveučilištem Oregon State koje bi u svoje redove rado dovuklo mlade hrvatske igrače bez profesionalnog ugovora te im ponudilo školovanje i igranje u SAD-u. Nogometaši bi, osim igranja u nacionalnoj sveučilišnoj ligi, mogli za studiranje izabrati jedan od oko 200 smjerova koliko ih ima na tom sveučilištu, i to uz stipendiju koja pokriva sve troškove školarine, smještaja, knjiga i hrane. Godina školovanja na tom sveučilištu stoji oko 30.000 dolara.

– Osim sportskog talenta, kandidati moraju imati primjeren uspjeh u školi i poznavati engleski jezik. Trenutačno tražim napadače, po čemu je hrvatski nogomet poznat u svijetu – rekao je Meehan.

U SAD-u je, za razliku od Hrvatske, sveučilišno obrazovanje mladih sportaša uobičajeno, bez obzira na njihovu talentiranost.

– Nikad ne znate u kojem će se smjeru karijera razvijati, a velika je i mogućnost ozljeda. Oni s diplomom imaju sigurnost i temelje za nastavak života i izvan sporta – dodao je Meehan.

Napomenuo je da je već pronašao nekoliko potencijalnih kandidata pa bi se prvi nogometaši-studenti preko bare mogli zaputiti već na početku sljedeće akademske godine.

Svi sanjaju velike karijere

Direktor riječkog prvoligaša, Mario Rubeša, smatra da je riječ o odličnoj prilici za riječke nogometaše. Dodao je:

– Kod nas se školovanje mladih sportaša zanemaruje jer svi sanjaju o velikim karijerama, a realnost je ipak drugačija. Zato smo prihvatili mogućnost da neki naši igrači odu u SAD, a mi ćemo im ostaviti otvorena vrata da se nakon školovanja vrate u klub kao treneri, ekonomisti ili nešto slično jer mladih obrazovanih stručnjaka uvijek nedostaje. Ovo je pokazatelj da brinemo o svim našim igračima, a ne samo o najvećim talentima…

Odskočna daska za MLS

Pojasnio je da mogućnost školovanja u SAD-u posebno zanima roditelje čija djeca treniraju u Rijeci. Igranje u sveučilišnoj ligi, za koju Meehan kaže da je prilično jaka, a i odlična je odskočna daska za odlazak među profesionalce u MLS gdje karijeru završavaju mnoge europske nogometne veličine.

– Iz naše je ekipe puno igrača završilo u MLS-u i drugim profesionalnim ekipama – rekao je Meehan.

Do suradnje američkog sveučilišta i riječkog prvoligaša došlo je preko Seada Karaselimovića, Riječanina koji je travnjake na Kvarneru zamijenio s onima u SAD-u, a nakon završetka studija vodi nogometni klub u Phoenixu. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here