Home Mozaik Morski pas ugrizao kupača u plićaku, hitno zatvorene plaže u mediteranskom ljetovalištu!

Morski pas ugrizao kupača u plićaku, hitno zatvorene plaže u mediteranskom ljetovalištu!

795
0
Photo by Mile Ribeiro: https://www.pexels.com/photo/scary-shark-opening-mouth-in-water-6497794/

Jednog je kupača u Španjolskoj napao morski pas, a lokalni mediji javljaju da se životinja sudarila s kupačem te mu zbog zbunjenosti zarila zube u stopalo.

Čovjek je navodno stajao u plićaku kada se morski pas zaletio u njegovu nogu, a zatim ga ugrizao. More oko njega je zatim postalo crveno.

Plaža Rabdells na kojoj se to dogodilo nalazi se u općini Oliva južno od Valencije. Tamošnji vijećnici su naredili zatvaranje svih plaža duž obale u blizni koje se nalaze i otoci Majorca, Menorca i Formentera, dok traje istraga nakon ovog incidenta.

Napadnuti kupač je za regionalne novine Las Provincias rekao da je vidio sjenku u moru, zatim osjetio udarac na lijevoj nozi, a onda i ugriz u desno stopalo.

Tada mu je proradio adrenalin dok je pokušavao pronaći pomoć bez da uspaniči i druge kupače. U tom trenutku nije bio svjestan da ga je napao morski pas.

– Nije bilo vremena za strah. Primijetio sam krv pa sam ušao u more da ne uzbunim sve.

Daily mail javlja da se radi o lokalnom stanovniku. Nakon svega je ipak izašao iz mora i potražio liječničku pomoć. Ozljeda mu je sanirana u lokalnom domu zdravlja, a dobio je i cjepivo protiv tetanusa.

Stručnjaci su proučili uzorak ugriza na njegovom stopalu te utvrdili da je riječ o plavom morskom psu, zbog čega je gradsko vijeće Olive zatvorilo sve plaže kao preventivnu mjeru dok god se životinja nalazi u blizini.

Plaže su opet otvorene dan kasnije, nakon što su stručnjaci, zdravstvene vlasti i policijske snage bili sigurni da životinja više ne predstavlja prijetnju.

Smatra se da je ovo prvi napad morskog psa u regiji Valencije od 2016. godine. Prije toga je posljednji zabilježen napad morskog psa na tom području bio 1993. godine.

Napadnuti kupač se namjerava brzo vratiti plivanju, čim se ozljeda dovoljno oporavi.

– Prva stvar koju ću učiniti kad mi stopalo zacijeli je da se vratim u more. Ako se bojiš stvari, izgubljen si, poručio je.

Stručnjaci smatraju da je morski pas postao dezorijentiran plivajući oko obale netom prije napada.

Plavi morski psi su sisavci iz oceana koji inače ne plivaju tako blizu obale. Morski biolozi poručuju i da ljudi inače nisu dio prehrane plavih morskih pasa.

– Ove vrste ne žele ništa od nas. Traže ribu, a ne ljude. Vjerojatno je bio bolestan ili dezorijentiran. To im inače nije prirodno okruženje, kaže za Daily mail morski biolog Jaime Penandes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here