Home Sport Grčki sudac: Gol Vide je čist!

Grčki sudac: Gol Vide je čist!

214
0

Bivši grčki sudac Iraklis Tsikinis tvrdi kako je ispravno izveden kazneni udarac nakon kojeg je AEK-ov branič Domagoj Vida spremio odbijenu loptu u mrežu Dinama i tako ga izbacio iz kvalifikacija za Ligu prvaka. Dio javnosti smatra kako je Vida prerano utrčao u kazneni prostor, no Tsikinis je u objavi na Facebooku objasnio da je pogodak ispravan jer su njegove noge bile izvan šesnaesterca, dok je tijelo bilo iznad.

Što kaže ugledni hrvatski sudac o AEK-ovom penalu?

Dinamo je u nevjerojatnoj uzvratnoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka odigrao 2:2 s AEK-om u Ateni nakon što je do sudačke nadoknade vodio 2:0 golovima Josipa Šutala iz 45. i Roberta Ljubičića u 65. minuti. No prvo je Sergio Araujo u 92. pogodio za 1:2, da bi u desetoj minuti nadoknade Dominik Livaković obranio penal Leviju Garciji, ali je Vida natrčao na odbijenu loptu i pogodio za 2:2 i prolazak AEK-a.

Norveški sudac Espen Eskas produljio je utakmicu pet minuta i u 95. minuti Dinamo je imao produžetke, no sudac je i to dodano vrijeme produljio za dodatnu minutu i pol prije nego li je Ljubičića u jednom skoku lopta nesretno pogodila iz blizine u ruku. Norvežanin je tražio pomoć VAR sobe i nakon par minuta provjere pokazao je na bijelu točku.

U tom trenutku igrala se 99. minuta. Dakle, prošle su pune četiri minute od predviđenog dodanog vremena za igru i po mišljenju uglednog hrvatskog suca kojeg je Index kontaktirao poslije utakmice, Norvežanin je pogriješio što nije prekinuo susret odmah nakon što je Livaković obranio penal. Smatra da Vida uopće nije smio doći u situaciju za postizanje gola.

“Veći problem predstavlja činjenica da je kazneni udarac dosuđen duboko nakon isteka pokazane nadoknade”
”Penal je čist. Nema preranog ulaska u kazneni prostor od strane igrača koji iz odbijanca postiže pogodak (Vida) jer pravila igre jasno propisuju da se ‘preranim ulaskom’ kod izvođenja kaznenog udarca smatra situacija ukoliko igrač prestupi na način da nagazi na tlo unutar kaznenog prostora ili na crtu.

Ovdje igračeva noga nije dodirnula tlo te se to ne smatra prekršajem preranog ulaska suigrača izvođača. Veći problem, međutim, predstavlja činjenica da je kazneni udarac dosuđen duboko nakon isteka pokazane nadoknade i, da sudac nije pozvan na OFR zbog igranja rukom, utakmica bi bila gotova.

U ovakvom slučaju taj kazneni udarac je trebao biti izveden na način kako propisuju Pravila igre. Pravila su takva da se kazneni udarac izvodi i gleda se samo efekt tog kaznenog udarca, a nipošto nije trebalo dozvoliti igračima da čekaju na eventualni odbijanac.

Utakmicu je trebalo završiti čim se vidio efekt udarca (pogodak ili obrana vratara). Pravila su javno dostupna na stranicama IFAB-a”, rekao nam je naš sugovornik, poznati sudački autoritet u Hrvatskoj.

Previous articleSnimala je video, nesvjesna što joj se sprema: Na snimci je tek vidjela opasnost, vrištala naglas od straha! (VIDEO)
Next articleMorski pas ugrizao kupača u plićaku, hitno zatvorene plaže u mediteranskom ljetovalištu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here