Home Vijesti Muzej grada Rijeke: Riječka reklama 1890.-1940.

Muzej grada Rijeke: Riječka reklama 1890.-1940.

360
0

U doba kad je Rijeka bila na vrhuncu svog industrijskog razvoja, davne 1890. godine, u kozmopolitskom gradu na Rječini na poziv lokalnih trgovaca kustos Trgovačkog muzeja u Beču Julius Bohm održao je prvo predavanje na temu važnosti reklame u suvremenoj trgovini. U Muzeju grada Rijeke večeras u 20 sati bit će otvorena izložba pod naslovom »Reklama u Rijeci 1890.-1940.«.

Stotinjak eksponata, isključivo originala, daje povijesni pregled najzanimljivijih tiskarskih i litografskih ostvarenja u razdoblju od pola stoljeća u kojem su unatoč nepromijenjenoj tehnologiji bitno mijenjao stilski izričaj: od klasicizma do secesije do moderne reklamne ilustracije.

Obiljem reklamnog materijala, posebice oglasima u tisku, početkom 20. stoljeća osobito se ističe turističko-ugostiteljska ponuda na riječkom i sušačkom području. Tako Sanatorio Fiumano nudi vrhunsku medicinsku uslugu i programe rehabilitacije, kupalište Ilona usluge prijevoza, kafea i restorana, a hotel Bonavia preporučuje boravak “u jedinome pravom slavenskom hotelu koji vode čestiti Hrvati, braća Mateljan”.

Reklame grafičkih zavoda i tiskara, s uslugom izrade plakata i tiskanja pozivnica za sva društvena događanja, kolorirane su i likovno dopadljive, a brojni riječki i sušački obrtnici svoju robu i usluge nude standardnim reklamnim oglasima u Almanahu grada Sušaka ili u Guidi di Fiume.

Tvornica papira Smith & Meynier odlikovana je brojnim srebrnim i zlatnim medaljama na svjetskim industrijskim izložbama za asortiman i kvalitetu proizvoda, a Tvornica kakaa i čokolade koja je proizvodnju konditorskih proizvoda započela u rujnu 1898., imala je premoćno najsimpatičniji zaštitni znak svojih proizvoda Elephant sa smeđim slonom i tri zadovoljne bebe slonića otisnute na reklamnim porukama i ambalaži.

Zasebna je i netipična cjelina razvojni i promidžbeni napor poduzetne farmaceutske kuće – Laboratorija Alga – koja svoj uspjeh najviše zasniva na izvanredno osmišljenoj reklami i komunikaciji sa širokim tržištem, pomoću koje su dva ljekarnika mali ljekarnički laboratorij razvila do ugledne tvrtke s poslovanjem na hrvatskom, južnoslavenskom i europskom tržištu.

Laboratorij Alga tri desetljeća uporno ustraje na raznovrsnoj medijskoj komunikaciji s razgranatom mrežom trgovaca i s najširim krugom potrošača.

Ljekarničko-kozmetički laboratorij ALGA Sušak farmaceutska je tvrtka u tridesetim godinama 20. stoljeća, koja se koristi najraznovrsnijom reklamom u nastojanju da pospješi plasman svojih proizvoda na tlu Kraljevine Jugoslavije i u inozemstvu. U velikoj nakladi i na brojnim jezicima – hrvatskom, srpskom, slovenskom, mađarskom i njemačkom – Alga objavljuje u dnevnom tisku, periodičnim listovima, prigodnim lecima i prospektima, kalendarima, redovima vožnje, prometnim kartama, vlastitim izdanjima.

Osnivaju je ljekarnici Vlado Kezele i Dinko Budak 1926. u Sušaku u Ružićevoj ulici.
Ime dobiva po prvome ljekarničkom pripravku tvrtke, Algi za masažu koju je početkom drugoga desetljeća 20. stoljeća “otkrio” ljekarnik Dinko Budak u svojoj ljekarni Indeficienter u Rijeci. Pripravljena od prirodnih sokova domaćih biljaka, Alga za masažu ubrzo je dobila i prva priznanja za kvalitetu na izložbama ljekarničkih proizvoda u Genovi, Parizu i Londonu.

Nakon Alge, vrlo učinkovite u liječenju reumatskih bolova, uslijedio je pronalazak i proizvodnja čitavog niza ljekarničkih pripravaka za poboljšanje zdravlja i liječenje mnogih bolesti. Među najpoznatijim i često reklamiranim su Energin, Magna, Vale, Algin gorski čaj i Vema, a od kozmetičkih preparata linija Gardenija sa svojim puderima, parfemom, kolonjskom vodom i sapunom.

Tijekom četrdesetih, tvrtka u Sušaku gradi “palaču Alga”, četverokatnicu sa stambenim i poslovnim prostorijama koje zadovoljavaju prilično narasle potrebe proizvodnje. (foto: jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here