Home Vijesti Najavljen početak e-upisa u prvi razred osnovne škole i predstavljen plan upisa...

Najavljen početak e-upisa u prvi razred osnovne škole i predstavljen plan upisa u srednje škole

239
0
IMG 8270
IMG 8270

Ovog četvrtka počinju e-upisi u prvi razred osnovne škole koji se po prvi put provode putem sustava e-Građani, najavila je na konferenciji za novinare resorna pročelnica Edita Stilin na kojoj je predstavila i Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednje škole kojima je Primorsko-goranska županija osnivač za školsku 2024./2025. godinu.

Kako je pojasnila, prijave za redovne upise provode se od 22. veljače do 31. ožujka 2024. godine dok su prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama otvorene od 1. veljače. Što se samog postupka tiče, u sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti i želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

S obzirom na to da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih. Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece provodi se u razdoblju od 1. travnja do 15. lipnja 2024.

Ravnateljice dviju najvećih osnovnih škola na području županije, ravnateljica OŠ „Milan Brozović“ Kastav Hedi Blašković i ravnateljica OŠ „Sv. Matej“ Viškovo Ivana Žagar poručile su da je sve spremno za upis prvašića, a bude li kakvih problema, pozvale roditelje da se obrate školama prema upisnom području.

Govoreći o planu upisa u srednje škole, prema najavama pročelnice, ovogodišnjim osmašima, kojih je 136 više nego lani, na raspolaganju je 2.861 upisno mjesto. Učenici će biti upisani u 128 razrednih odjela i 88 različita programa obrazovanja, od čega šest gimnazijskih, jedan petogodišnji strukovni program, 39 četverogodišnjih i 32 trogodišnja strukovna programa, pet umjetničkih programa te pet programa za učenike s teškoćama u razvoju.

Prilikom izrade prijedloga vodilo se računa o potrebama tržišta rada, raspoloživim programima u školama i projekciji budućeg razvoja županije, a konačnu riječ donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, rekla je Stilin.

U odnosu na prošlu godinu, u gimnazijskim programima povećava se broj učenika u razredu s 24 na 26, a ističući promjene u upisnim kvotama, pročelnica je navela da se u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji predlaže upis učenika prvih razreda u program međunarodne mature na engleskom jeziku IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme) koji se već provodi za učenike trećih i četvrtih razreda. U Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka planiran je upis dodatnog razreda Opće gimnazije i smanjenje jednog razreda obrazovnog programa Ekonomist te povećanje jednog razreda Opće gimnazije u srednjoj školi dr. Antuna Barca Crikvenica.

„Preporuka je na razini RH povećati postotak upisa u gimnazijsko obrazovanje koje u Hrvatskoj pohađa oko 30 posto učenika dok prosjek država članica EU-a iznosi oko 52 posto“, pojasnila je Stilin.

Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka imat će jedan razredni odjel više, a riječ je o novom četverogodišnjem programu Tehničar/ka za informacijske tehnologije dok se istovremeno u Hotelijersko–turističkoj školi Opatija smanjuje jedan razred Hotelijersko–turističkog tehničara. U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji Rijeka predlaže se upis jednog razreda obrazovnog programa Prirodoslovno–matematičke gimnazije više te uvođenje dva nova umjetnička programa, Plesač klasičnog baleta i Plesač suvremenog plesa.

“Ako Ministarstvo podrži prijedlog, po prvi put u povijesti u Primorsko-goranskoj županiji učenicima koji pohađaju plesne programe, a koji se u Rijeci provode u Osnovnoj školi Vežica, osigurat će se kontinuitet obrazovanja na srednjoškolskoj razini”, naglasila je Stilin na što se nadovezala ravnateljica gimnazije Dina Linić-Učur rekavši da se novi programi uvode zahvaljujući entuzijazmu osnivača i pročelnice te da se nada da će Sušačka gimnazija novu školsku godinu započeti bogatija za te programe.

Što se tiče srednjih škola kojima Primorsko-goranska županija nije osnivač, pročelnica je dodala da Salezijanska klasična gimnazija Rijeka planira upisati 74 učenika, Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića Rijeka 48, Međunarodna srednja škola Adria 20 te Srednja waldorfska škola u Rijeci također 20 učenika.

Na konferenciji za novinare spomenuta je i izgradnja novih škola u Marinićima i Kastavu čije je financiranje u 100 postotnom iznosu osigurala Primorsko-goranska županija u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a čime će škole preći na rad u jednoj smjeni. Prema riječima pročelnice Edite Stilin, u tijeku je projektiranje, dok se početak gradnje predviđa za kraj ove ili početak sljedeće godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here