Biznis

Neslužbena reakcija Bruxellesa o Uljaniku – u petak, vladajuća većina raspravljala o predstečajnoj nagodbi

Neslužbena reakcija Bruxellesa o Uljaniku – u petak, vladajuća većina raspravljala o predstečajnoj nagodbi

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, kako se prva, neslužbena, reakcija Bruxellesa na program restrukturiranja Uljanika očekuje u petak te da bi državni doprinos u tom restrukturiranju mogao iznositi 352 milijuna eura.

“Očekujem da ćemo prvu neslužbenu reakciju na program restrukturiranja iz Bruxellesa dobiti već ovaj petak, 7. rujna, kada nam u službeni posjet iz Europske komisije dolazi povjerenica koja se bavi tržišnim natjecanjem. Kakvu ćemo informaciju od nje dobiti, pričekat ćemo, pa ćemo nakon toga moći i kontrolirati odnosno planirati određene reakcije Vlade spram izrađivača programa restrukturiranja. Ali prejudicirati bilo kakav nalaz u ovom trenutku bilo bi potpuno neprofesionalno”, rekao je Horvat.

Naime, u petak, 7. rujna, u radni posjet Hrvatskoj dolazi povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje Margaretha Vestager, a očekuje se da će jedna od tema razgovora biti restrukturiranje Uljanika.

Podsjetio je da je plan restrukturiranja Uljanika u neformalnoj komunikaciji u Bruxelles poslan 13. srpnja ove godine.

Kazao je i da se intenzivno radi na pronalasku dugoročno održivog modela za tu kompaniju.

“Bude li on na stolu, dobijemo li prave partnere, idemo u njega. U ovom je trenutku bespredmetno raspravljati o bilo kakvim uplatama na poslovne račune Uljanika i 3. maja spram državnog proračuna, ako modalitet ne bude održiv”, rekao je ministar.

Istaknuo je i da su tvorci programa restrukturiranja Uljanika predvidjeli da u trenutku kada Bruxelles ocijeni kako predloženi program restrukturiranja ne ruši postulate tržišnog natjecanja, udio države u restrukturiranju bude 60, a Uljanika i strateškog partnera 40 posto.

“Od ukupno 584 milijuna eura potrebnih za restrukturiranje i izgradnju svih brodova u knjizi narudžbi, državni doprinos trebao bi biti 352 milijuna eura”, rekao je Horvat.

Dodao je da Europska komisija mora donijeti odluku je li plan restrukturiranja u skladu s direktivama Europske komisije glede zaštite tržišnog natjecanja, odnosno treba odlučiti je li u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom.

Istaknuo je i da je plaća za radnike Uljanika za kolovoz osigurana.

Čačić: Morat će se ići u neku formu predstečaja u Uljaniku

Predsjednik Reformista Radimir Čačić kazao je za N1 da su na sastanku vladajuće koalicije u Banskim dvorima razgovarali o svim temama koje su spominjane u javnosti posljednjih tjedana.

Na pitanje koji su scenariji za Uljanik, Čačić je kazao da se očekuje završetak razgovora i potom će se morati tražiti strateške partnere za budućnost.

“Smatram da ako hoćemo brodogradnju, to nije Končar. To je onda kombinacija servisa i turizma, s time da nemam ništa protiv Končara”, kazao je Čačić.

“Morat će se ići u neku formu predstečaja u Uljaniku”, kazao je Čačić.

Kosor: Uljanik je bio jedna od glavnih tema sastanka
“Uljanik je bio jedna od glavnih tema sastanka”, kazao je nakon sastanka predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

“Na sastanku je bio i ministar gospodarstva koji je podnio izvješće. Uskoro će biti sjednica Vlade u Puli gdje će premijer reći točno što će država napraviti u Uljaniku. Nama je to rekao, ali nije na meni da to govorim, nego će on to objaviti na sjednici Vlade”, kazao je Kosor i zaključio da će privatni vlasnici “morati snositi posljedice za poslovanje u Uljaniku ne samo zadnjih godinu dana, nego za posljednjih 10 godina”.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

spFebruary 2, 2019

Riječki SDP-ovac postao stečajni upravitelj Uljanika!

spJanuary 29, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.