Home Vijesti Nešto više od 3,7 milijuna birača danas odlučuje o 12 hrvatskih zastupnika...

Nešto više od 3,7 milijuna birača danas odlučuje o 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu

85
0
eu
eu

Danas nešto više od 3,7 milijuna birača u Hrvatskoj odlučuje kojih će ih 12 zastupnika idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu.

Proces glasovanja

Na glasačkom listiću koji će dobiti nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata. Većina lista, njih 23, stranačke su. Birališta su otvorena do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

Birači glasaju tako da na glasačkom listiću zaokruže samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj mogu zaokružiti i ime jednog kandidata kojem žele dati preferencijalni glas.

Mjere pristupačnosti

Državno izborno povjerenstvo (DIP) mislilo je i na gluhe i slijepe birače. Kako bi im olakšalo glasovanje, za slijepe i slabovidne birače pripremilo je zvučne snimke svih 25 izbornih lista, a za gluhe i nagluhe upute i obavijesti na znakovnom jeziku i titlovima dostupne su na mrežnoj stranici DIP-a.

Posebni aranžmani glasovanja

Na nedjeljnim izborima, na osam biračkih mjesta na samoborskom području odstupit će se od pravila da se birališta zatvaraju u 19 sati, nego će to biti u 20:30 sati. Zbog automobilističkog natjecanja „Zagreb Delta Rally“ tim mjestima u nedjelju neće moći pristupiti oko sat i pol, pa je za toliko produljeno vrijeme za glasovanje.

Glasovanje u inozemstvu

Hrvatski zastupnici u Europski parlament biraju se i u inozemstvu, u 40 država, na sto biračkih mjesta. Najviše biračkih mjesta nalazi se u Bosni i Hercegovini (47), Njemačkoj (osam), Sjedinjenim Državama i Australiji, po četiri.

Upravo su u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu, izbori započeli otvaranjem tri od četiri biračka mjesta.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima, u domovini i inozemstvu, ima nešto više od 3 milijuna 731 tisuću birača. U izbornim tijelima koja će provoditi izbore bit će angažirano oko 70.000 osoba, a promatrat će ih 3.676 promatrača.

Objavljivanje rezultata

Umjesto u uobičajenih 21 sat, prvi izborni rezultati bit će poznati tek u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji.

Raniju objavu sprječava zakon koji nalaže da izborna tijela država članica EU, u našem slučaju DIP, ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju.

Izbori za Europski parlament, na kojima će u četiri dana glasovati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a, započeli su u četvrtak u Nizozemskoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here