Home Mozaik Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

682
0
U četvrtak, 21. ožujka 2019. godine, u sklopu obilježavanja Dana darovitih učenika u Rijeci, ponovno će se održati niz radionica učenike i roditelje.
Djeca iz vrtića Pčelice izradila vlastitu slikovnicu

Društvo matematičara i fizičara u Zgradi sveučilišnih odjela (Radmile Matejčić 2), u prostoriji O-029, od 18 do 19 i 30 sati, organizira stručna predavanja za javnost. Sanja Križ održat će predavanje „Matematika kao dar darovitima“, a Ljerka Herceg „Daroviti učenici i astronomija“. Predavanja su otvorena za  sve zainteresirane, roditelje, odgajatelje, učitelje, stručne suradnike, nastavnike i sveučilišne profesore i dr.

Na Odjelu za matematiku, također na Kampusu u prostoriji O-364, u 16 i 30 sati započet će radionica „Fraktali“ za učenike osnovne škole, koju će voditi Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković. U radionici će se uvesti pojam fraktalne geometrije te  prikazati neki poznati fraktali. Opisat će se i implementirati algoritmi konstrukcije nekih fraktalnih struktura. Za sudjelovanje u radionici potrebna je prethodna najava na math@math.uniri.hr ili na 051/584-650.

Okrugli stol na temu „Izazovi u radu s potencijalno darovitom djecom u vrtiću“ s početkom u 16 sati održat će se u vrtiću Maestral (Kozala 47a), a sudionici su stručni suradnici, psiholozi Dječjeg vrtića Rijeka.

U Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka (Trg 128. brigade HV-a 6) za učenike osnovne škole od 5. do 8. razreda u 16 sati organizirana je mitološka radionica “Sfingina zagonetka”. Voditelji su knjižničarke Sanja Alijević, Tina Babić i Vesna Kurilić, koje će s djecom otkrivati znanja o starim narodima i njihovoj mitologiji. Prijaviti se možete na e-mail programi@gkri.hr  

Za djecu predškolske dobi (od navršene 5 godine života do polaska u školu) u Dječjem vrtiću Viškovo (Vozišće 19d, Viškovo) od 17 do 19 satiorganizirana je igraonica „Mozgalica“. Polaznici igraonice, koju će voditi, Sonja Pribela-Hodap, univ.spec.psihologije i Jasmina Puž, mag.praesc.educ, imat će priliku igrati se s nekim od ponuđenih igara kojima je zajednički cilj razvoj logičko-kombinatoričkog i strateškog razmišljanja. Prijaviti se možete telefonski na broj 091/326-0774.

Pokazna kreativno-logičko-istraživačka radionica „Mali radoznalci“ za djecu u dobi od 4 do 6 godine, u 17 sati počinje u Domu mladih (Laginjina 5 ), a organizira je Centar za poticanje darovitosti. Voditeljice su psihologinje Ljiljana Brašnić i Jasna Borbelj Čeko te studenti volonteri Učiteljskog fakulteta u Rijeci. Cilj je prezentirati na koji način Centar kroz svoje radionice potiče logičko rasuđivanje, interes za znanost i znanstveni način razmišljanja. Zbog ograničenog broja mjesta, obvezna je prijava na mail centarzadarovite@czpd.hr                               

U Osnovnoj školi Podmurvice (Podmurvice 6) u 16 sati učenici, roditelji i učitelji mogu sudjelovati u radionici „Escape room ili soba za bijeg: samo umom pronađi izlaz“, a vodit će je psihologinja Nada Kegalj. Escape Room  ili Soba za bijeg je pustolovna igra u kojoj igrači rješavaju niz zagonetki koristeći tragove, savjete i razne druge strategije.  Osim učenika pozivaju se i učitelji, roditelje i ostale odrasle. Prijave su obvezne na  098/594-721 ili nadakegalj@yahoo.com     

Osnovna škola Gornja Vežica (Gornja Vežica 31) u 17 sati za učenike 6. razreda osnovne škole organizira radionicu „E učionica – geometrija – tekst u slici“, što će je voditi prof. Alena Dika. Učenici će kroz zabavne i zanimljive oblike rada ponavljati geometrijske pojmove te rekonstruirati skicu proizvoljnog crteža sastavljenog od geometrijskih likova u tekst i obrnuto. Radionica je namijenjena razvijanju pismenog izražavanja u matematici. Prijava sudionika na  alena.dika@gmail.com i mob 095/9055154.

Za učenike od 6. do 9. razreda osnovne škole Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Muzejski trg 1) od 10 do 11 sati organizira radionicu „CSI muzeolozi“, a voditeljice su Iva Volović i Irena Radoslav. U sklopu izložbe Riječke (primijenjene) priče, koju organiziraju studenti povijesti umjetnosti s Filozofskog fakulteta u Rijeci, učenici će na radionici poput pravih istraživača slijediti tragove kako bi rekonstruirali priču o predmetima i ukrasima s početka 20. stoljeća.

U Muzejskom malom ateljeu (MuMA) Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (Muzejski trg 1) za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole organizirana je likovna radionica Riječka luka, koja počinje u 18 sati. Tijekom radionice sudionici će umjetničkom interpretacijom moći obraditi temu Riječke luke povodom obilježavanja 300. godišnjice proglašenja Rijeke slobodom lukom. Radionicu vodi likovna pedagoginja Nina Licul.

Radi ograničenog broja sudionika (do 15) za obje muzejske radionice obavezna je prethodna najava. Kontakt za najavu je Andrea Samaržija, e-mail: cudotvornica@ppmhp.hr ili na tel.051/213578

„PosiJelo likovno darovitih i kreativnih“ na Učiteljskom fakultetu (Sveučilišna avenija 6),  prostorija 410, s početkom u 15 sati, okupit će odgajatelje, učitelje, profesore likovne kulture i sve ostale koji rade s djecom, mladeži i odraslima. Voditelj je dr.sc. Anita Rončević, v.p. Događaj je zamišljen kao neformalni susret ljudi zajedničkog interesa radi razmjene iskustava rada s likovno darovitima. Na okupljanje je potrebno donijeti likovne uratke o kojima će se razgovarati. Prijave su obvezne na: centarzadarovite@czpd.hr

Mramorna dvorana u Guvernerovoj palači u 19 sati počinje proljetni koncert polaznika riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Dani darovitih učenika u Rijeci ove se godine održavaju od 18. do 23. ožujka, a cjelokupni program dostupan je OVDJE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here