Home Vijesti Obersnel burno reagirao na temu dvojezičnosti u Rijeci

Obersnel burno reagirao na temu dvojezičnosti u Rijeci

3091
3
Konferencija o manjinama udruge Slobodna Država Rijeka
Konferencija o manjinama i dvojezičnosti udruge Slobodna Država Rijeka
Konferencija o manjinama udruge Slobodna Država Rijeka

U suorganizaciji Udruge Slobodna Država Rijeka i međunarodne fondacije Centre Maurits Coppieters, u četvrtak navečer je u Hotelu Bonavia održana konferencija pod nazivom “Prava nacionalnih manjina i dvojezičnost”. Stotinjak uzvanika poslušalo je pozdravne govore predsjednika udruge SDR Igora Linardića, gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela i zamjenika župana Petra Mamule. Nakon toga uslijedila je glavna rasprava u kojoj su o različitim temama raspravljali dr.sc. Ljubinka Toševa Karpowitz (trojezičnost u Rijeci do 1914. godine, kada se mađarskim govorilo u vladinim službama, talijanskim u kulturi, a hrvatskim “među narodom”), dr.sc. Danko Plevnik (osvrt na povijest dvojezičnosti i prava manjina u Rijeci i Hrvatskoj), mr. kulturologije Ernie Gigante Dešković (razni aspekti dvojezičnosti, odnosno da li Rijeka treba biti dvojezična, hrvatsko-talijanska?) i politolog Neven Šantić (temeljni problemi nacionalnih manjina i manjinskih jezika) koji je u svojoj raspravi iznio zanimljiv podatak prema kojem je SDP Rijeke u svojem prvom programu uoči višestranačkih izbora u jednoj svojoj točki predlagao uvođenje talijanskog kao drugog jezika u Rijeci.
Najviše polemika izazvala je tema Ernija Gigante Deškovića, koja je unatoč tome što izlagač nije dao decidirani odgovor na pitanje treba li Rijeka biti dvojezična, izazvala burnu reakciju gradonačelnika Obersnela. On je kritizirao iznesene teze uz napomenu da povijest ne počinje 1945. godine te postavio pitanje što sa Srbima i Slovencima. Budući da je gradonačelnik odmah nakon izrečene kritike napustio konferenciju, Gigante Dešković ostao je uskraćen za mogućnost odgovora na repliku.
Uslijedila je javna rasprava u kojem su svoja stajališta iznijeli predstavnici mnogih nacionalnih manjina, uz mnoga otvorena pitanja, nedoumice i poneke zaključke. Posebno upečatljiva izlaganja imala je Giana Mazzieri Sanković s Filozofskog fakulteta koja je pokušala pojasniti razliku između puke povijesti i identiteta, čime se referirala na kritiku gradonačelnika, te Giacomo Scotti koji je objasnio kako se ovaj dio Hrvatske bitno razlikuje od ostatka zemlje. ‘U Istri su upravo Hrvati zaslužni za očuvanje dvojezičnosti, što je zapravo pitanje poštovanja prema drugim kulturama’, zaključio je Scotti uz pitanje da li možemo isto očekivati u Rijeci, pri čemu bi dobar početak bio postavljanje dvojezičnih ploča imena nekih važnijih ulica u našem gradu.(il)

Previous articleUz prijetnju nožem iznio kasu iz dućana u Marčeljevoj Dragi
Next articleDW o iskustvima Beograđanke u Rijeci: ‘Rijeka, hm…to je liberalni gradić..haha!’

3 COMMENTS

  1. Bila sam, gradonačelnik je ljuto i zlobno poistovječio važnost talijanskog jezika i kulture za Rijeku sa nizozemskim jezikom. Jer su navodno i nizozemci izgradili nešto (po njemu, neku tvornicu…) u Rijeci. Samo što je pokazao kolko zna i voli povijest Rijeke time što je rekao da je Whitehead bio taj nizozemac koji je izgradio tu tvornicu.

    Sramila sam se za njega, ispada da je gradonačelnik grada u kojem sam se rodila najobičniji ulični (balkanski) RASIST.

  2. “Welcome to the club!”, kažu Amerikanci… Zar je toliko trebalo da se razumje da je gradonačelnik Obersnel kamuflirani šovinist?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here