Home Biznis Objavljena lista 10 najmoćnijih poduzetnika, jedan je iz Rijeke

Objavljena lista 10 najmoćnijih poduzetnika, jedan je iz Rijeke

32473
0

Lider je u tiskanom izdanju objavio listu 82 kompanije s prihodom većim od milijardu kuna temeljem rezultata poslovanja na razini grupacije, sustava odnosno holdinga.

Navode kako su u obzir uzeli tvrtke koje formalno posluju zasebno na tržištu, ali i one koje kao vlasnički portfelj jednog vlasnika predstavljaju znatno jaču grupaciju nego što je to matična kompanija. Njima je pridodano i 29 pojedinačnih milijardera, koji djeluju kao jedan pravni subjekt.

Prenosimo listu 10 najmoćnijih hrvatskih poduzetnika prema Lideru.

Branko Roglić, Orbico
Orbico je na trećem mjestu rang-liste, iza Fortenove i Ine. Posluje diljem Europe i prošle je godine s rastom od prihoda od 19 posto prestigao HEP i ostvario 17.74 milijarde kuna.

Pavle Vujnovac, Energija naturalis
Lider navodi kako je njegova poduzetnička snaga veća od Energije naturalis, koja je lani konsolidirano ostvarila devet milijardi kuna prihoda. Ta moćna grupacija zajedno s Inom suvlasnik je Petrokemije, a Vujnovac je i suvlasnik Pevexa pa njegova ukupna upravljačka moć prelazi 13 milijardi kuna.

Ivan Čermak, Crodux
S Croduxovom grupacijom ima 6.2 milijarde kuna prihoda.

Ante Vlahović, Adris Grupa
Adris grupa (6.01 milijarda) nije u većinskom vlasništvu Ante Vlahovića, ali je njegova riječ – dugo godina kao predsjednika Uprave, a sad kao predsjednika Nadzornog odbora – odlučujuća.

Emil Tedeschi, Atlantic grupa
(5.51 milijarda)

Dubravko Grgić, koncern Agram
(4.76 milijardi)

Silvio i Robert Kutić, Izabel Jelinić, Infobip
Njihova kompanija u Hrvatskoj ima prihod od 267 milijuna kuna, ali je na globalnoj razini lani okrenula čak 4.5 milijardi kuna.

Mile Ćurković, Plodine
Plodine su četvrti po veličini trgovački lanac, ali je sa 4.37 milijardi kuna prihoda najveći u domaćem vlasništvu.

Stipo Matić, M SAN
Grupa M SAN grupa, M SAN ulaganja, King ICT i PP Orahovica. Kad se zbroje ti rezultati s poslovanjem PPK Valpova, dobije se grupacija teška 4.27 milijardi kuna prihoda u 2019., što Matića svrstava na deveto mjesto među domaćim poduzetnicima.

Ivica, Miljenko i Neven Pivac
Grupacija ima čak tri pojedinačne kompanije s više od milijardu kuna prihoda (MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija i Kraš). Kad se zbroje svi prihodi, imaju više od 3.36 milijardi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here