Home Vijesti Od MMSU-a ostalo tek obećanje

Od MMSU-a ostalo tek obećanje

1146
3

Muzej moderne i suvremene umjetnosti sigurno neće tako brzo izaći iz sadašnjeg skučenog prostora, jer je i posljednji pokušaj preuređenja T-objekta u bivšoj tvornici Rikarda Benčića, propao, pa taj strateški projekt u kulturi pomalo postaje riječki Skadar na Bojani. Na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva prihvaćeni su informacija o provodenim aktivnostima za realizaciju nove zgrade MMSU-a i izvješće povjerenstva za provedbu javno-privatnog partnerstva, te istodobno poništen postupak javnog nadmetanja objavljen u listopadu prošle godine. Iza tih stručnih riječi krije se odustajanje od gradnje nove zgrade po principu javno-privatnog partnerstva koje je trebalo biti 13 posto jeftinije od klasičnog kredita, a pokazalo se 21 posto skupljim.

– Od četiri ponude “u igri” je na kraju ostao Strabag, s kojim je postignut dogovor na 902 milijuna kuna za ukupne životne troškove koji podrazumijevaju i 25-godišnje održavanje zgrade, što se pokazalo skupljim nego da se uzeo kredit, kazao je gradonačelnik Obersnel. Predstavnik konzultantske kuće, Hrvatskog instituta za konstrukcije i mostove, dr. Saša Marinjak, tumači to trenutačnim ekonomskim stanjem, odnosno krizom u financijskom sektoru, zbog kojega tvrtke ugrađuju u ponude i rizike ili, jednostavno rečeno, ovo nije vrijeme za takve poslove.

– Izdane su građevinske dozvole i za MMSU i za javnu garažu s trgom, pa se od projekta ne odustaje, ali će se radovi obaviti fazno. U prvoj fazi Rijeka promet će graditi javnu garažu, koja bi se ionako morala sagraditi prije muzejske zgrade, jer se ukopava u zemlju. Grad će zatražiti kredit, za što mora dobiti suglasnost Ministarstva financija, kazao je gradonačelnik.

Cijena garaže je 46 milijuna kuna, a muzeja 142 milijuna, ali kako je s Ministarstvom kulture 2002. potpisan sporazum o sufinaciranju prenamjene T-objekta u muzej, podijelit će se troškovi. Na osnovi sporazuma, koji se, prema riječima gradonačelnika, mora intenzivirati, Grad će platiti 70 milijuna, koliko mora izdvojiti i ministarstvo.

Kada će muzej, koji je u smjernice ovog, ali i prošlog mandatnog razdoblja uvršten kao projekt od strateškog značenja biti gotov, zasad nitko ne govori. (večernji list)

3 COMMENTS

  1. NAŽALOST RIJEČKI MMSU NEĆE TAKO SKORO U REALIZACIJU, MINISTARSTVO KULTURE KOJE BI TRABALO DATI 50% POTREBNIH SREDSTAVA, VELIKI NOVAC JE DALO NA DOVRŠETAK NOVE ZGRADE ZAGREBAČKOG MMSU, ŠTO ZNAČI DA RIJEKA OSTAJE NA ČEKANJU DO DALJNJEG.

  2. i bivši ravnatelj MMsu Franceski je rekao da ta zgrada nije adekvatna za muzej jer muzej moderne iziskuje velike prodtore a ova nije građena za to pa je premanjen najskuplji način dobivanja muzeja. Trebalo je izgraditi novu zgradnekdje drugdje (par opcija ima)kao što je većina upućenuh i htjela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here