Home Vijesti Odbor za kulturu srušio Blaževićevo izvješće o radu HNK Ivan Zajc

Odbor za kulturu srušio Blaževićevo izvješće o radu HNK Ivan Zajc

211
0
Negativno mišljenje o izvješću HNK Ivan Zajc
Odbor za kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za kulturu Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen zaključak prema kojem se pokreće procedura osnutka radne skupine pri Gradskom vijeću za praćenje projekta Europske prijestolnica kulture 2020. te od Grada Rijeke traži objašnjenje na koji način se misli primijeniti primjedba s monitoringa Europske komisije prema kojoj su infrastrukturni projekti u sklopu projekta u direktnoj nadležnosti gradskog vijeća, a ne tvrtke Rijeka 2020. O monitoringu nezavisnih eksperata smo nedavno pisali i na našem portalu. Pročelnik Ivan Šarar na sjednici je izjavio kako nema ništa protiv zaključka te kako se možda ‘city council’ odnosi na gradsku administraciju, a na Gradsko vijeće.

U nastavku sjednice Odbor je razmatrao izvješća o radu kulturnih ustanova grada Rijeke. Za razliku od komunalnih društava, odluke Gradskog vijeća po pitanju poslovanja kazališta mogu imati direktne posljedice budući da Zakon o kazalištima propisuje kako se u slučaju negativnog mišljenja može pokrenuti smjena intendanta. Odluke Odbora obično su precizan indikator kako će se po istom pitanju postaviti Gradsko vijeće, koje će o ovome raspravljati idućeg utorka, budući da u odboru sjede Odbornici Mosta, Akcije mladih, HNS-a, Liste za Rijeku i SDP-a.

Blažević prijetio Peraniću

Negativno mišljenje o izvješću HNK Ivan Zajc

Na red je prvo došlo Hrvatsko narodno kazalište Ivan Zajc čiji se intendant Marin Blažević pohvalio financijskim plusom u posljednjoj godini te izrazio svoje neslaganje s obavezom da krajem godine obrazlaže poslovanje 2016. godine. Blažević je objasnio kako je u prvom dijelu godine intendant, pa tako i odgovorna osoba, bio Oliver Frljić, a upozorio je i negativnu ostavštinu njegove prethodnice Nade Matošević za koju je ustvrdio da je falsificirala izvješća. Prema Blaževićevom mišljenju, eventualna negativna odluka Gradskog vijeća ne može imati reperkusije po njegovu intendanturu jer je u drugoj polovici 2016. bio v.d. intendanta, a sadašnji ugovor mu je počeo tek 1.1.2017. Intendant Blažević se zatim obrušio na predsjednika Odbora Zvonimira Peranića spomenuvši da ga ne viđa na predstavama, a na pojedine upite članova odbora odgovarao kako informacije mogu pronaći na FINA-i ili mrežnim stranicama kazališta. To je izazvalo prisutnu vijećnicu Ivonu Milinović (HDZ) koja je Blaževića optužila kako opetovano pokazuje nepoštovanje prema Gradskom vijeću te mu sugerirala da u vijećnicima ne traži neprijatelje nego suradnju. Predbacila mu je između ostalog i, prema njenom mišljenju, diletantski sastavljeno financijsko izvješće. Blažević je odgovorio kako takva komunikacija proizlazi iz činjenice što Peranića poznaje preko 30 godina te mu zaprijetio kako će u budućnosti biti još gore (?!) Odbor za kulturu na kraju nije prihvatio izvješće uz 4 glasa protiv, te 1 (SDP) za.

Puno su mirnije prošla izvješća ostalih kulturnih ustanova koja su redom dobivala pozitivno mišljenje Odbora, a odbornici su posebno pohvalili rad Gradske knjižnice. Zeleno svijetlo pred sjednicu Gradskog vijeća dobili su još i Art kino, Kazalište lutaka, Muzej grada Rijeke te MMSU. Pozitivno je ocijenjen i osnutak nove kulturne ustanove HKD na Sušaku.

Previous articleMatjaž Kek: AEK je favorit, ali i Rijeka ima svoju računicu
Next articleObersnel odustao od povećanja poreza na potrošnju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here