Home Vijesti Odbor za predškolski odgoj protiv prijedloga poskupljenja vrtića!

Odbor za predškolski odgoj protiv prijedloga poskupljenja vrtića!

1206
0
Predsjednik Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Danko Švorinić prijedlog gradskog Odjela za školstvo nazvao korakom u pogrešnom smjeru

Na današnjoj sjednici Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Gradskog vijeća Grada Rijeke odbijen je prijedlog Odjela za školstvo kojim bi se vrtićima drugih osnivača u 2021. godini smanjio iznos subvencije. To bi u konačnici gotovo sigurno rezultiralo povećanjem cijena vrtića u iznosu od 300 – 400 kuna za oko 500-tinjak djece koja se nisu uspjela upisati u gradske vrtiće ili iz drugih razloga pohađaju vrtiće drugih osnivača. O temi su već progovorile neke političke stranke, a samoorganizirali su se i roditelji koji su otvorili online peticiju protiv ovakvog prijedloga.

Podsjetimo, odlukama Gradskog vijeća u aktualnom sazivu, izjednačeni su svi predškolci bez obzira na osnivača vrtića koji pohađaju te Grad Rijeka od tada roditeljima subvencionira trošak vrtića koji prelazi 720 kuna mjesečno. Prema novom prijedlogu Odjela za školstvo, a koji je trenutno na javnoj raspravi, došlo bi do značajnog smanjenja sredstava namijenjenih za subvencije vrtićima drugih osnivača što bi djecu ponovno podijelilo u dvije kategorije, ovisno o osnivaču vrtića koji pohađaju, upozoreno je na sjednici Odbora koji nije podržao takav prijedlog.

Današnja sjednica Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje po prvi puta je održana online putem zooma. Obrazlažući prijedlog pročelnica Odjela za školstvo navela je kako su se na ovakav prijedlog uključili prvenstveno iz razloga što su uvidom u financijska izvješća zaključili da neki vrtići drugih osnivača ostvaruju dobit te su mišljenja da bi se trebali solidarizirati sa situacijom. Pročelnica ističe da se radi tek o prijedlogu podložnom promjenama nakon što s javne rasprave stignu dodatni prijedlozi.

Predsjednik Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Danko Švorinić (Lista za Rijeku) istaknuo je kako su svi svjesni situacije u kojoj se zbog pandemije našao grad, država pa i cijeli svijet ali mu je potpuno neprihvatljivo da se sa rezovima krenulo od predškolske djece.
– To je definitivno pogrešan smjer. Ovakva mjera će prouzročiti dodatne probleme i povećanje pritiska na gradske vrtiće u kojima i uz visinu subvencija koje trenutno imamo nema dovoljnog kapaciteta za svu djecu. Osim toga potpuno je neprihvatljivo gradsku djecu podijeliti u dvije kategorije. I roditelji djece koja nisu upisana u gradske vrtiće iz svojih primanja sufinanciraju rad gradskih vrtića i ulaganje u njihovu infrastrukturu, a sada bi im se prijedlogom izmjena uskratila subvencija za vlastitu djecu.

Švorinić je upozorio kako vrtiće drugih osnivača u ovom trenutku pohađa petstotinjak djece i trenutno su za gradski proračun najjeftinija opcija za proširenje vrtićkih kapaciteta s obzirom da u otvaranje novih kapaciteta ulažu vlastita, a ne proračunska sredstva.
– Iz tog razloga s njima treba zadržati partnerski odnos, a ne predlagati rješenja koja će u konačnici rezultirati smanjenjem vrtićkih kapaciteta ali i smanjenjem broja radnih mjesta jer će se neki vrtići morati zatvoriti.

Švorinić je istaknuo i da problem postoji u odabranom modelu subvencija koji je nedovoljno transparentan, za razliku od sustava vaučera koji bi po njemu bio adekvatniji i pravedniji.

Sličnog mišljenja je i Vedran Vivoda koji je u raspravi istaknuo da se ne smije dogoditi da se zbog ‘pišljivih milijun kuna’ godišnje uštede proračunu, roditelji 500 djece dobiju više račune.

Pročelnica Sušanj mu je replicirala da ne poskupljuje cijenu Grad Rijeka nego vrtići drugih osnivača te da se još ne radi o konačnom prijedlogu. Istaknula je važnost nadzora i praćenja potrošnje javnog novca, odnosno gradskih subvencija.

Vijećnik Zvonimir Peranić (Lista za Rijeku), koji je također sudjelovao na sjednici, pitao je da li se s vrtićima drugih osnivača komuniciralo prije ovakvog prijedloga. Složio se s pročelnicom da je potrebno strogo nadzirati tijekove javnog novca ali ne samo u privatnim pravnim osobama nego i u javnim pa i onim čiji je osnivač Grad Rijeka.

Pročelnica Sušanj odgovorila je kako nije bilo prethodne komunikacije s vrtićima drugih osnivača s kojima se zadnji puta komuniciralo nakon sjednice Gradskog vijeća u srpnju ove godine. U smisli prijedloga vaučerizacije subvencija ustvrdila je da takvo rješenje nije adekvatno dok god je potražnja veća od ponude.

Članica odbora Morana Jokić (HNS) izrazila je svoje nezadovoljstvo činjenicom da se u izmjene krenulo na ovakav način kao i paušalnom informacijom o problemu zbog ostvarene dobiti koja je odbornicima dostavljena na današnjoj sjednici.

Odbor je nakon rasprave jednoglasno (Lista za Rijeku, AM, HNS, SDP i nezavisna) usvojio sljedeći zaključak: Odbor za predškolski odgoj i obrazovanje ne podržava prijedlog izmjena programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Rijeke koji je 28.10.2020. upućen u javnu raspravu. Grad Rijeka, Odjel za odgoj i školstvo se poziva da u 2021. godini zadrži rješenje koje u pravima izjednačava svu predškolsku djecu bez obzira na osnivača vrtića u koji su upisani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here