Home Vijesti Opljačkali INA-u za milijardu kuna pa novac sakrili na tekućem računu umirovljenika!

Opljačkali INA-u za milijardu kuna pa novac sakrili na tekućem računu umirovljenika!

250
0

Pojavljuje se sve više informacija o velikoj akciji USKOK-a i policije koja je jutros rezultirala uhićenjima zbog zlouporabe i pranja novca na štetu Ine u trgovini plinom.

Od petero uhićenih zbog sumnje u pranje novca i zlouporabe u trgovini prirodnim plinom blokirano je oko 800 milijuna kuna, a šteta koju su pritom počinili Ini navodno se procjenjuje i na više od toga, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Uhićenima su blokirana sumnjiva sredstva na bankovnim računima i udjeli u investicijskim fondovima

U akciji koju su u jutarnjim satima pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Nakon uhićenja u Zagrebu, Šibeniku, Vinkovcima i na Hvaru istražitelji su krenuli u pretres domova i poslovnih prostora te prikupljanje dokaza. Među ostalim pretražen je i Škugorov ured u Ini te zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjak uhićenoga na Hvaru.

Potom su uslijedila ispitivanja u sjedištu Uskoka koji će u nedjelju objaviti hoće li protiv uhićenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje u nedjelju će biti dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.

Prema najnovijim informacijama, Ina je oštećena za mnogo više nego što se prvotno mislilo kada se govorilo o oko 100 milijuna kuna štete u jednoj transakciji. Inkriminirana šteta, odnosno iznos za koji je oštećena Ina vrti se oko čak milijardu kuna. Sve je, sumnjaju istražitelji, omogućio uhićeni direktor sektora prirodnog plina Damir Škugor koji je omogućio Šurjaku i Husiću da od Ine kupe plin po smiješno niskim cijenama i onda ga preprodaju na tržištu višestruko skuplje.

Istražitelji vjeruju da su osumnjičenici izvlačili novac iz Ine preko tvrtke OMS Ulaganja osnovane 2019. Već u prvoj godini poslovanja ta je tvrtka navodno ostvarila prihode od preko 220 milijuna kuna.

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Preko tvrtke Plinara istočna Slavonija, koja je od ranije imala ugovor za kupnju plina od Ine po povoljnoj cijeni, OMS je navodno kupovao plin također ispod tržišne cijene i prodavao ga na svjetskom tržištu po stvarnim cijenama.

Prema najnovijim informacijama, Ina je oštećena za mnogo više nego što se prvotno mislilo kada se govorilo o oko 100 milijuna kuna štete u jednoj transakciji. Inkriminirana šteta vrti se oko čak milijardu kuna.

Tako zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.

Na računu oca Damira Škugora, uhićenog uz sina i još trojicu, pronađeno je nešto manje od 500 milijuna kuna, neslužbeno doznaje Telegram. Golemi iznos na računu umirovljenika koji se inače bavi uzgojem maslina, pokrenuo je cijelu akciju koja je kulminirala današnjim uhićenjima.

Vjeruje se da je ovih pola milijarde kuna, koliko je navodno uplaćeno na račun umirovljenika, zapravo veći dio dobiti koji su osumnjičeni šef INA-ine Službe za trgovinu plinom te šef HOK-a Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić ostvarili preprodajom plina za višestruko veću cijenu od one za koji su ga kupili od Ine.

Iz izvora bliskih istrazi Telegram je doznao da su u USKOK-u ispitani otac Damira Škugora te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, koja je također uhićena u sklopu ove istrage.(Index.hr)

Previous articleHrvati otkrili što smatraju preljubom, neke izjave su šokantne: ‘E, ovo nikad ne bih tolerirao…’
Next articleU prometnoj nesreći u Kaštelima poginuo otac Marka Livaje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here