Home Kolumne ‘Opozicijska situacija’ u većini riječkih mjesnih odbora

‘Opozicijska situacija’ u većini riječkih mjesnih odbora

1061
0
moprednovo
Stranačka pripadnost predsjednika mjesnih odbora (u zagradi politička stranka presudna za formiranje većine)

Nakon provedenih izbora i konstituirajućih sjednica u svim riječkim mjesnim odborima, jasno je da SDP niti uz pomoć HNS-a, koji im se postizborno priklonio, nije uspio formirati vlast u većini mjesnih odbora te će u njima upravljati stranke koje su na razini grada u opoziciji. Iako mjesna samouprava nema ozbiljne ovlasti, činjenica da će u narednih četiri godine u većini mjesnih odbora biti ‘opozicijska situacija’, vladajućima bi mogla stvoriti nove probleme, posebno ako dođe do formiranja koordinacije većine mjesnih odbora i pritisaka da se na tu razinu vlasti spuste veće ovlasti i sredstva.

SDP-ova koalicija uspjela je dobiti većinu u tek 16 mjesnih odbora u kojima će 12 predsjednika imati SDP te po dva HNS i HSU. O kolikom se neuspjehu radi najbolje svjedoči usporedba s rezultatima iz 2010. temeljem kojih je SDP-ova koalicija upravljala s 26 mjesnih odbora. S druge strane, gradska opozicija ima ukupno 8 mjesnih odbora više nego prije četiri godine. Najviše je profitirao HDZ koji je dobio predsjednike u 13 mjesnih odbora dok će po jednog predsjednika imati Lista za Rijeku, Zelena stranka i PGS. Mjesni odbor Mlaka je jedini u kojem su većinu formirale stranke pozicije i opozicije (SDP i RI) dok se mjesni odbor Kozala nije uspio konstituirati budući da SDP, HSU i HNS tamo nisu postigli postizborni sporazum, a relativni pobjednik HDZ nema dovoljno ruku za sastavljanje većine.

Osim sraza pozicija – opozicija, riječke mjesne izbore je obilježio i interni sukob unutar vladajuće koalicije budući da je HNS na izbore izašao samostalno, izvan SDP-ovog bloka. Prvo poluvrijeme je pripalo HNS-ovcima koji su napravili iznenađujuće dobar rezultat dobivši 15 vijećnika. Ipak, SDP je u drugom postizbornom poluvremenu preokrenuo rezultat i neposlušni koalicijski partner je uspješno pacificiran. HNS-ovci su na svim mjestima gdje su presuđivali podržali SDP-ove kandidate osiguravši SDP-u koliko-toliko pristojan rezultat i zadovoljivši se s tek dva predsjednika mjesnih odbora.(gk)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here