Home Kolumne Orao se vraća iduće godine

Orao se vraća iduće godine

2827
9

Sedam godina nakon incijative udruge Slobodne Države Rijeka, skulptura dvoglavog orla trebala bi biti vraćena na gradsku uru. Podsjetimo, inicijativa je pokrenuta na stogodišnjicu postavljanja stare skulpture orla koja je srušena 1949. godine. Na današnjem kolegiju gradonačelnika Obersnela usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Plana raspodjele sredstava spomeničke rente za 2012. g. kojim se, kako je pojasnio pročelnik Ivan Šarar, ukupni iznos sredstava ne mijenja, već se kod dva projekta planirani iznos umanjuje za 1.000.000,00 kn. Riječ je o postavljanju dvaju dizalica na Riječkom lukobranu, gdje se planirani iznos mijenja uslijed operativnih problema Lučke uprave Rijeka u vezi nabave zamjenskih kranova dviju portalnih dizalica te uređenju stolarije na zgradi Filodrammatice. Ta će se sredstva prenamijeniti, između ostalog i za izradu umanjenog modela izgubljene povijesne skulpture dvoglavog orla koji bi služio kao predložak rekonstrukcije originalne skulpture čija bi izrada i postavljanje na vrh Gradskog tornja uslijedila 2013. godine. Osim toga sredstva će se utrošiti i za projekte uređenja bivše upravne zgrade R. Benčića, Trga pul Vele crikve, te Motorni brod Galeb.

Povijest riječkog dvoglavog orla počinje u 17. stoljeću kada na zahtjev Riječana car Leopold I izdaje povelju 6. lipnja 1659. kojom gradu Rijeci odobrava grb. Neki povjesničari prenose kako su izgled grba zamislili sami Riječani. Prema toj povelji grb je opisan na slijedeći način: iznad damask-plava podloga obrubljena zlatnom bojom, štit s karmin-crvenom podlogom u sredini kojeg se nalazi dvoglavi orao koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda. Iznad orla nalazi se kruna, a ispod njega natpis Indeficienter.

Koliko su Riječani voljeli svoj grb dokazuju i mnogi prosvjedi nakon 1890. godine kada je dvoglavi orao zbog rekonstrukcije maknut s vrha Gradskog tornja o čemu svjedoče čak i riječke narodne pjesme kao npr. popularna «Indeficienter».

U isto vrijeme pojavio se i politički spor izmedju ugarskih i gradskih vlasti o tome čija bi se zastava trebala vijoriti na gradskoj uri, mađarska ili riječka.

Problem je riješen 1906. godine kada je zahvaljujući riječkim ženama dvoglavi orao vraćen na svoje mjesto. Naime naše poduzetne bake i prabake su nakon brojnih prosvjeda za vraćanjem orla, stvar uzele u svoje ruke i osobnim prilozima su skupile novac za izgradnju novog. Novi orao je bio visok 2,20 metara, a širok (raspon krila) 3 metra i težio je 2000 kg. Svečanost inauguracije novog dvoglavog orla na Gradskom tornju je održana na dan Sv. Vida 15. lipnja 1906. godine.

Orao je u prvotnom obliku preživio sve do 1919. godine i dolaska D’Anunzia u grad. Naime, tada mu je jedan D’Anunzijev ardit odrubio jednu glavu budući su talijanski fašisti tumačili kako je dvoglavi orao austrijski, a jednoglavi rimski.

Ipak, orao je i u takvom krnjem obliku preživio sve do 1949. godine kada su ga tadašnje komunističke vlasti označile kao buržoaski i nenarodni simbol te ga dale skinuti i rastaliti.

9 COMMENTS

 1. Ipak se nešto kreće. Orao je naša povjest.Turistička atrakcija. Bilo bi dobro još oplemeniti što više prostora .Pa ako treba i Galeb naći svoje mjesto kao povijesni brod predlažem da mu se nađe mjesto na suhom, jer bi revitalizacija bila jeftinija, a i dulje bi bio spomenik.

 2. Prvo treba početi od svoje povijesti, tko ju ne poštuje taj ne zaslužuje se zvati Riječaninom.

  Slažem se Čabrijanom, potrebno je samo malo ljubavi prema gradu, jer love vidimo uvijek ima, jer koliko se samo nepotrebno milijuna baca za vez broda.

 3. super…jako lijepa vijest…nadajmo da će se ostvariti….a Galeb neka počiste iznutra i zazidaju za rivu i naprave hotelčič

 4. JEEEEEJ! sad ce obi opet dobit izbore 😀

  mislim nemojte me krivo shvatit, svima nam je to bila zelja, al ovo je kupovanje glasova…

 5. 1. “Dvoglavi orao svuda oko nas” samo ga na vrhu gradskog tornja (gdje mu je svakako mjesto) još uvijek nema. Baš me zanima da li će aktualni gradonačelnik to zaista dozvoliti. Ne mogu vjerovati!

  2. Vezano na komentar “fiuman”-a: “…al ovo je kupovanje glasova…” Ne, nije kupovanje glasova. Animiranje potencijalnih glasača za glasove…to da. Pa zašto ne? Političarima je to posao i obaveza. Nemojmo se praviti da nas se poltika ne tiče. Pa u nju smo uvučeni stalno i neprekidno ma koliko mi to ne htjeli priznati. Zato, na slijedeće lokalne izbore svakako treba izaći !

 6. Dragi moji Riječani totalno ste u banani ,zar ste sljepi pa taj Obi radi od vas totalne budale a vi ko guske u magli srljate !!Nisam pripadnik niti jedne političke opcije i sasvim sam objektivan!!Gradonačelnik Obersnel je jedna obična vucibatina i mlatimudan koji nije sposoban napraviti Autobusni kolodvor !!!

 7. Aki dragi. Sasvim si objektivan u neznanju. Nije na gradu da gradi autobusni kolodvor (teoretski može). Grad je stvorio pretpostavke,urbanizam ,čini mi se i otkup prostora, ali gradska uprava treba raspisati natječaj za investitora koji će kolodvor izgraditi i na njemu zarađivati novac. A ako nema zainteresiranih, nema gradnje, a i dalje će služiti ovaj stari koji služi godinama, jer svi koji su došli su došli i svi koji su otišli su otišli. Autobusni kolodvor treba zarađivati novac, a ne umjesto autobusnog kolodvora raditi spomenike koji su samo trošak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here