Home Vijesti Ovako je uništen supertenk nove generacije: Ukrajinska vojska digla u zrak rusku...

Ovako je uništen supertenk nove generacije: Ukrajinska vojska digla u zrak rusku zvijer vrijednu 5 milijuna eura! (VIDEO)

217
1

Ukrajinski vojnici su navodno uništili jedan od najnaprednijih ruskih tenkova koji je zaštićen posebnim reaktivnim oklopom.

T-90M je prvi put prikazan javnosti na Dan tenkova 9. rujna 2016. godine u sklopu promocije projekta pod nazivom “PROBOR -3”, odnosno “Proboj”, kojim se obilježava proces modernizacije oklopne jedinice ruske vojske.

Tada je objavljeno da će 400 tenkova T-90 u verziji A biti nadograđeno na verziju M.

Projekt modernizacije uključivao je novi top, elektroniku, oklopnu zaštitu, pasivnu i aktivnu, pa je tenk od 46 tona nakon modernizacije dosegao težinu od gotovo 50 tona. Unatoč tome, ovaj tenk je lakši od njemačkog Leoparda 2, američkog Abramsa M1 A2/SEP, francuskog Leclerca….

Stručnjaci iz projektnog biroa Transmash ugradili su na tenk novi top 2A82-1M, koji je također ugrađen na novi ruski tenk Armata.

Tenk ima komplet od 45 granata, opremljen je protuoklopnom laserski navođenom raketom “Reflex M”, koja može uništiti neprijateljski tenk na udaljenosti od 5 kilometara. Raketa je probila oklop debljine do 1200 mm. Tenk je dobio i sustav aktivne zaštite, koji je ugrađen na tenkove naoružanja “Afganit” i “Malahit”.

Kao pasivnu zaštitu tenk je dobio modularni dodatni oklop „relikt“ koji smanjuje probojnost potkalibarskih projektila za 40 posto, a probojnost i ubojitost kumulativnih projektila do 70 posto. Debljina dodatnog oklopa varira ovisno o tome gdje se nalazi od 450-950 mm, s najvećom koncentracijom na prednjoj i bočnoj strani tenka.

Uz osnovni oklop i dodatni oklop, debljina moderniziranog tenka iznosi oko 1.500 mm. T-90M je prvi put dobio viseću mrežu za zaštitu od prodora kumulativnih projektila, a iskustva iz Sirije su pokazala da je najveći broj pogodaka u tenk bio u stražnjem dijelu tijela i kupoli tenka.

Tenk je također dobio novo streljivo, podkalibar je probio oklop debljine 900 mm.

Posada je također bila zaštićena od Kelvara u unutrašnjosti, što smanjuje prodor projektila u tenk i sprječava smrt posade ili je svodi na minimum.

Od dodatnog naoružanja tenk ima dva mitraljeza kalibra 7,62 mm PKT-M i jedan 12,7 mm u sklopu daljinske borbene stanice „KORD MT“

Od dodatne opreme, tenk ima novi SUV, laserski daljinomjer siguran za oči strijelca i laserski emiter za protutenkovske projektile. Strijelac ima nišanski uređaj s termovizijskim kanalom nove generacije, TV kanal i pomoćni nišanski uređaj za dnevne uvjete.

Značajan segment promjene napravljen je u zaštiti projektila u rotirajućem transporteru automatskog punjača, distribuciji goriva.

Tenk ima ugrađene ometače protutenkovskih mina i IED mina. Pod tenka u odnosu na T 90 je ojačan dodatnom čeličnom pločom, čime se smanjuje ili ublažava opasnost od eksplozije protutenkovske mine.

Kako prenosi Daily Mail, ukrajinska vojska objavila je navodnu snimku drona koji prikazuje uništavanje ruskog tenka vrijednog 4 milijuna funti, kao i termobaričnog višecijevnog raketnog sustava.

Tenk je uništen protutenkovskim projektilima Pancerfaust 3, a zatim je pogođen nizom višestrukih udara protutenkovskih projektila NLAW.

Za onesposobljavanje tenka bilo je potrebno ukupno 6-8 projektila.

Ukrajinska vojska objavila je da su se napadi dogodili u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkovske regije.

Obavještajni časnici identificirali su skupine ruske opreme i koordinirali s kopnenim postrojbama kako bi izvršili niz napada, navodno su uništili dva tenka i dva MTLB-a (ruska transportna vozila). Zapovjedništvo snaga za specijalne operacije (SSO) Oružanih snaga Ukrajine (AFU) objavilo je u ponedjeljak: “Pokret otpora SSO Ukrajine radi”.

-Na području Harkova naši vojnici su tijekom izviđačkih operacija otkrili komplete neprijateljske opreme, uključujući teška oklopna i lako oklopna vozila. Sat vremena nakon utvrđivanja prioritetnih ciljeva za udar, vojnici Pokreta otpora koordinirali su postrojbu jedne od topničkih brigada i aktivirali vatru na neprijateljske ciljeve, navodi se.

– Kao rezultat zajedničkog rada vojnika Obrambenih snaga Ukrajine, gubici Rusa iznosili su: tenk T-90 – uništen. Tenk T-80BVM – uništen. MTLB – uništen. MTLB – oštećen, dodan.

Ukrajina vjeruje da je Rusija do sada izgubila 23.800 vojnika u deset tjedana od njihove invazije.

Ukrajinska vojska također tvrdi da je Rusija izgubila 1048 borbenih tenkova, 2519 borbenih oklopnih vozila, 459 topničkih sustava, 152 MLR sustava, 80 protuzračnih sustava, 194 ratna zrakoplova, 155 helikoptera, 1824 vozila, 76 spremnika za gorivo, 271 dr. razine, 38 jedinica specijalne opreme i četiri mobilna SRBM sustava.

Previous articleVozilo se prevrnulo na bok na Bulevardu
Next articleHajduk na Rujevici bez četiri igrača

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here