Home Mozaik Ovo je svima promaklo: Poznati pjevač ismijao Tita u poznatom hitu, ali...

Ovo je svima promaklo: Poznati pjevač ismijao Tita u poznatom hitu, ali pjesma nikada nije zabranjena

539
0

Ličnost i kult druga Tita, dobro znamo, bili su nedodirljivi i, barem javno, nedostupni bilo kakvoj kritici ne samo za njegova života, nego i godinama nakon njegove smrti, ali…

Znamo također da je i u takvom sustavu bilo “rupa” koje su lukavi, na ovaj ili onaj način, ponekad koristili. No, slučaj o kojem govorimo sasvim je specifičan.

Toliko je hvalospjeva ispjevano o Titu, međutim, sada je riječ o pjesmi koja nije s ovih prostora. Riječ je o Bartonu Cummingsu, Kanađaninu koji je javnosti najpoznatiji kao vođa benda Guess Who.

Na svom trećem solo albumu, 1978. godine (dakle dok je Tito bio živ), snimio je pjesmu “Roll With the Punches”, čiji dio glasi:

“Women are fine and women are sweet: hanks of hair and piece of bone. But even President Tito’s leavin’ Mrs. T. at home se’s gotta roll with the punches”

Žene su, dakle, drage i slatke, ali i kad predsjednik Tito Jovanku ostavi kod kuće, mora “trpiti udarce”. Morate priznati, nije bila baš u skladu s ostalim, poznatim pjesmama o Josipu Brozu, i svakako, tada nije bila za emitiranje, ali…

Očito nitko nije primijetio taj stih pa se pjesma vrtjela u udarnim terminima u Jugoslaviji. Cenzura ju je zaobišla, barem u većem obliku.

Previous articlePreminuo bivši igrač Hajduka Joško Hajder (29): Prije nekoliko dana je nestao na području Zagreba
Next articleMapa pokazuje koje pitanje o raznim zemljama ljudi najčešće guglaju, Hrvatska je zanimljiva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here