Home Kolumne Peranić: Znanstvenici upozoravaju na porast alkoholizma u koronakrizi, Rijeka 2020 pozvala na...

Peranić: Znanstvenici upozoravaju na porast alkoholizma u koronakrizi, Rijeka 2020 pozvala na kupnju minimum 2 kašete pive?!

2648
1
Piše: Zvonimir Peranić

Koronavirus razotkriva mnogo toga u društvu. Pored budućih PTSP-a, razvoda, depresija, samoubojstava… o kojima su govorili znanstvenici, već je prisutan i alkoholizam. Nikada više trovanja alkoholom, nikada više ispumpavanja po bolnicama poradi alkohola. Bez ograde, odnosno kontrole (cijena pića u barovima primjerice) za istu količinu novca kupuje se značajnon više alkohola. Slijedi nekontrolirano oblokavanje i poteškoće.
Alkohol je jedna od onih pošati s kojih se sada pomaknuolo žarište. Ne obraća se toliko pađnje. No, izuzetno je problematičan. U svome radu iz 2015. „How economic crises affect alcohol consumption and alcohol-related health problems: A realist systematic review“ de Goeji i suradnici detaljnu analiziraju uzroke koji u kriznoj situaciji uzrokuju probleme poradi alkohola. Teorijski okvir razvijaju iz osobnoga i društvenoga konteksta. Ekonomska kriza pored promjene u socijalnome statusu zbog zapsolenosti, dovodi i do psiholoških poteškoća kao što su zabrinutost, tjeskoba, tuga, a što sve vodi i do alkoholne ovisnosti. Zaključuju o dva možebitna suprotna učinka: smanjenje konzumacije alkohola zbog pooštrenih proračunskih ograničenja i porast štetnoga pijenja zbog povećanih psiholoških nevolja.
Osobni uzroci (primjerice genetika) višestruko mogu biti uvećani ukoliko međudjeluju s okolinom, naročito u razvijanju PTSP-a, na što ukazuje rad iz 2010. „Interactive Effect of Stressful Life Events and the Serotonin Transporter 5-HTTLPR Genotype on Posttraumatic Stress Disorder Diagnosis in 2 Independent Populations“ gdje Xie i suradnici zaključuju kao sinergija poteškoća u djetinjstvu i traumatični događaji odraslih imaju veću vjerojatnost razvijanja PTSP-a tijekom života. Ovo se istraživanje odnosi na rizične skupine, a ova situacija će vjerojatno biti „triger“. Već i sada vidimo povećani broj slučajeva uzrokovanih alkoholom u bolnicama.
Situacija s koronavirusom jest traumatična (za svu populaciju), a zasigurno će izazvati i (ekonomsku) krizu. Ovo su samo dvije reference, ali postoji ih još mnoštvo koje znanstveno ukazuju na navedeni problem s alkoholom.

Emina Višnić, direktorica Rijeka2020 mnogo je kontemplirala o odgvornosti i bitnosti projekta Europska prijestolnica kulture (EPK) i činjenici kako će isti pomoći oporavku društva, njegovu razvoju nakon krize. Nedavno je u intrevjuu za jedne dnevne novine izjavila: „Isto tako valja uzeti u obzir da je naša odgovornost – svih nas koji djelujemo u kulturi – jednom kada prođe neposredna opasnost s kojom smo sada suočeni, pridonijeti vraćanju normalnog života i gradnji pozitivne atmosfere u društvu.“ Potpuno je bila bezuspješna u povlačenju značajnijih sponzorskih sredstava uljuljkana u sigurnost financiranja javnim novcem i uvijek je navodila kako će se učinak vidjeti u 2020. Obzirom na ovu situciju sada se vidi kako je neiskoristivost titule i prikupljanja sredstava u pripremnim godinama bila izuzetno loša odluka.
A što su smislili za bolji društveni oporavak i za pridonošenje vraćanja normalnoga života? 30. ožujka 2020. frapantno je osvanula na službenim Facebook stranicama Rijeke 2020 „dosjetka“ u kojima ni više ni manje iz EPK pozivaju građane, da u ovoj situaciji kupuju pivo! I to ne u bilo kojim količinama, već u gabaritima od najmanje 2 gajbe! Stranica na koju upućuju traži potvrdu korisnika da je stariji od 18 godina. Rijeka2020 objavom na svojim stranicma nigdje ne navodi navedeno ograničenje, već izlaže sadržaj i onima mlađima od 18 godina. A zašto to sve rade? Na kraju „dosjetke“ napisano je: „I još jedan podsjetnik, kupovinom ovog piva sudjelujete u crowdfunding modelu sufinanciranja projekta EPK.“ U situaciji s koronavirusom koja je potencijalno opasna i po pitanju alkoholizma za društvo, u EPK su se odlučili za poticanje na kupnju pive kako bi se sufinancirali?! I to minimalno po dvije gajbe. I za takve odluke i ideje su još plaćeni. I to podosta!
Temeljem koje je analize donesena odluka o ovom postupanju? Tko je donio istu odluku? Je li ovakvo (marketinško) ponašanje odgovorno?

1 COMMENT

  1. Izgleda da su u EPK zaboravili da su ih građani već izdašno “crowdfundali” putem gradskog proračuna. Ili misle da gradski novci rastu na stablima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here