Home Kolumne Pešut: SDP mora odraditi svoje opozicijske godine

Pešut: SDP mora odraditi svoje opozicijske godine

762
0

O najznačajnijim događajima 2010. godine u gradu Rijeci, kao i o svojim opozicijskim iskustvima vijećnika riječkog Gradskog vijeća razgovarali smo s predsjednikom Liste za Rijeku i gradskim vijećnikom Denisom Pešutom.

Što je 2010. godina donijela gradu Rijeci?

Nažalost, prevladavaju crni tonovi. Rebalansi proračuna, ali i usvojeni proračun za sljedeću godinu u potpunosti je razotkrio loš koncept tzv “grada poduzeća”. Jasno je da gradska uprava ne zna kao privući poduzetnike, kako iz Hrvatske, a o inozemstvu da ne govorim. Nažalost, sve je više poduzeća koja propadaju, a i ono što je ostalo pokazuje interes za prijenos djelatnosti u u druge jedinice lokalne samouprave. Gradska uprava nije pokazala ni trunku inventivnosti u smanjenju troškova gradske uprave ili nekih projekata. Sva riječka dosadašnja megalomanija izgleda kao Sanaderov Pelješki most.


Denis Pešut

Prvi dio godine obilježila je afera Tržnice i policijska prijava protiv gradonačelnika Obersnela, kako na tu temu gledate s odmakom od nekoliko mjeseci?

Hrvatski pravosudni sustav nosi stigmu neučinkovitosti, sporosti i ispolitiziranosti pa i afera Tržnice pokazuje sve te karateristike. U ovom trenutku komentirao bih samo sporost, posebno iz pozicije gradskog vijećnika. Svaki dokument vezan uz riječke Tržnice koji dođe na sjednicu nosi hipoteku tog procesa koji je još otvoren.

Protekla godina prošla je i u znaku spašavanja proizvodnje u 3.maju

Što se tiče 3.maja, stanje u njemu posljedica je loših politika kako HDZ tako i SDP i to u vremenskom periodu od 20 godina. S druge strane, upravo su zadnji događaji oko riječkog škvera pokazali koliko su riječki ogranci SDP-a i HDZ-a neutjecajni na nacionalnoj razini. Sumnjam da su u stanju dogovoriti i kavu s resornim državnim tajnikom.

Kako ocjenjujete rad Gradskog vijeća u 2010.?

U Gradskom vijeću ne prolazi niti jedna inicijativa oporbe tako da sve pomalo nalikuje Hrvatskom saboru iz 90-ih godina. Prvenstveno mislim na katastrofalno vodjenje sjednica od strane predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić Bukovac. Raspuštanje ovakvog sastava riječkog predstavničkog tijela ili promjena odnosa snaga u njemu bi bio najljepši poklon Riječanima u narednoj godini. Uvjeren sam da je u interesu i grada i građana da SDP u Gradskom vijeću odradi svoje opozicijske godine.

Suradnja s Ladonjom i AM, izbori za Sabor?

Uvjeren sam da će strateško partnerstvo s Akcijom mladih uz nastavak suradnje s Ladonjom biti dobitna kombinacija. Pri tome posebno mislim na predstojeće parlamentarne izbore od kojih puno očekujemo. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here