Home Vijesti PGS prema Obersnelu, PGS-ovci prema Listi za Rijeku?

PGS prema Obersnelu, PGS-ovci prema Listi za Rijeku?

1409
2
Pakt Ivaniša i Obersnela ne podržava PGS-ovo biračko tijelo

Ovog tjedna biti će potpisana SDP-ova koalicija kojom će Obersnel po šesti put pokušati obraniti vlast u gradu Rijeci, u čemu će mu ovog puta pokušati pomoći i PGS koji se nakon dugogodišnjeg opozicijskog staža svrstao uz aktualnog gradonačelnika, koji je na funkciji prvog čovjeka grada dugih 17 godina. Međutim, istraživanje koje je krajem ožujka provela agencija Promocija plus pokazuje kako biračko tijelo PGS-a nije blagonaklono prihvatilo promjenu politike svoje stranke koja je godinama kritizirala Obersnelovu politiku da bi ga sada podržala, i to u trenutku kada se preko dvije trećine Riječana izjašnjava protiv novog Obersnelovog mandata. Rezultati istraživanja pokazuju kako bi od braka SDP-a i PGS-a na kraju najviše mogla profitirati Lista za Rijeku, regionalna opcija koja na izbore izlazi samostalno, pojačana opcijom Pametno.

Zanimljivo je da prema ovom, ali i nekim kasnijim istraživanjima, Obersnel stoji znatno lošije od rejtinga svoje koalicije, a i da SDP neće pretjerano profitirati okupljanjem velikog broja koalicijskih partnera čiju će lojalnost morati skupo platiti. SDP-ov samostalni rejting u Rijeci je u trenutku provođenja ankete iznosio 31,8 posto. Koalicijski rejting SDP-ove koalicije u kojoj se nalaze PGS, HSU, IDS, Laburisti i SDSS iznosi 37,7 posto što znači da pet koalicijskih partnera koaliciji donosi nešto manje od šest posto ili tek dva dodatna mandata u Gradskom vijeću.

Iz perspektive PGS-a porazno zvuči podatak da će odluku vodstva stranke o ulasku u SDP-ovu koaliciju podržati tek svaki treći birač u gradu Rijeci koji bi PGS zaokružio da je stranka na izbore izašla samostalno, njih 31,4 posto. Najviše PGS-ovih glasova se, nakon utapanja te stranke u SDP-ovom bloku, prelijevaju Listi za Rijeku – 22,4 posto, a ‘spasiti’ ih se može tek još 14,3 posto koliko ih je bilo neodlučno.

Još su dramatičnije brojke kada je riječ o podršci PGS-ovaca Obersnelu. Podržati će ga tek svaki deseti birač te stranke ili samo 11,4 posto! Najviše PGS-ovaca odlučilo se za Marinka Koljanina, koji je u tom trenutku figurirao kao nezavisni kandidat, njih 20 posto. Biti će zanimljivo pratiti hoće li se ovi birači sada okrenuti Buriću, u čiji je tabor Koljanin u međuvremenu prešao, ili Švoriniću koji je jedini regionalistički kandidat koji ostaje u utrci za gradonačelnika. A za kandidata Liste za Rijeku se u anketi izjasnilo 11,4 posto PGS-ovaca, jednako koliko i za Obersnela!

Nakon što su i naredne dvije ankete, koje su objavile komercijalne televizije, objavile vrlo slične rezultate, u Obersnelovom taboru su počeli paničariti rezultat čega je dvotjedno kašnjenje potpisivanja koalicijskog sporazuma. Naime, prema prvotnom planu, mjesto predsjednika Gradskog vijeća bilo bi rezervirano za PGS-ovca Nikolu Ivaniša čime bi bila zadovoljena njegova ambicija, a PGS uvučen u SDP-ov blok. Kako bi iskompenzirao povlačenje Dorotee Pešić Bukovac s tog mjesta, Obersnel joj je planirao namijeniti mjesto svoje zamjenice ali je PGS na Pešić Bukovac uložio veto pa je pronađeno kompromisno rješenje u IDS-ovcu Oskaru Skerbecu. Međutim, ubrzo je postalo jasno da koalicija sigurno gubi većinu u Gradskom vijeću, a Ivaniš ostaje bez planirane fotelje, pa se razmišlja o rezervnoj varijanti. PGS bi dobio relativno neutjecajno mjesto kandidata za zamjenika gradonačelnika dok će puno važnije mjesto predsjednika Gradskog vijeća biti sačuvano za postizbornu trgovinu sa strankom ili strankama koje SDP-u budu potrebne za sastavljanje većine u slučaju Obersnelove pobjede u drugom krugu izbora. A ona je prema istraživanjima javnog mnijenja u ovom trenutku potpuno neizvjesna.(rd)

2 COMMENTS

  1. Sve je izvjesnije da su promjene u Rijeci neizbježne.Srpska zajednica kao i ostale manjinske zajednice trebaju biti dio tih promjena.

  2. Nema se što čuditi potezima PGS-a, pardon Ivaniša. Jedan titulira a drugi vlada, tako je u IDS-u,riječkom SDP-u, pa i u PGS-u. Ili to je “viša” faza demokracije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here