Home Vijesti Podjelom pržene ribe i posne hrane obilježen pravoslavni Božić

Podjelom pržene ribe i posne hrane obilježen pravoslavni Božić

1427
0
foto: rijeka.hr

foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
Kršćanski vjernici, koji se u liturgiji koriste julijanskim kalendarom, danas slave Badnjak – dan uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića. Tim povodom, na Koblerovom trgu je u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, SKD „Prosvjeta“ pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka, održano 6. javno obilježavanje Badnjaka.
Podjela posne hrane – građanima je podijeljeno 1500 porcija prženih riba i posne hrane, Tom prigodom građanima je podijeljeno 1500 porcija prženih riba i posne hrane, a proslavi su se pridružili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Miroslav Matešić te zamjenik župana Petar Mamula.

Podjela posne hrane na Badnjak na Koblerovom trguUz taj dan vezani su i mnogi liturgijski i narodni običaji, a jedan je od najpoznatijih, osobito u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, paljenje badnjaka i njegovo unošenje u kuću, u kojoj je okupljena cijela obitelj.

6. javno obilježavanje Badnjaka po Julijanskom kalendaru u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, SKD „Prosvjeta“ pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka. U domove vjernika pravoslavne vjeroispovijesti se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći s tri udarca tako da padne na istok.

Proslavi su se pridružili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Miroslav Matešić te zamjenik župana Petar Mamula Badnjak je najčešće hrastovo ili cerovo drvo s granama, a simbolizira Svjetlo – Krista, ali i drvo koje su pastiri donijeli Mariji i Josipu u Betlehemsku špilju kako bi ugrijali Isusa.
Sveta liturgija održana je jutros u Pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Rijeci, dok će se tradicionalno paljenje badnjaka održati u 18 sati u Crkvi sv. Đorđa na Bulevardu.(rijeka.hr)

Previous articleU prekidu kamionski promet prema Zagrebu
Next articleVedran Jugović: Rijeka je u mom srcu postala klub ravnopravan Osijeku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here