Home Vijesti Poljski katolici traže izgon Olivera Frljića iz zemlje

Poljski katolici traže izgon Olivera Frljića iz zemlje

1000
0

Hrvatskom redatelju Oliveru Frljiću prijeti izgon iz Poljske zbog kazališne predstave ‘Izopćenje’ prikazane u Teatru povšehnom u Varšavi, ispred kojeg su demonstrirali predstavnici katoličkih organizacija, a teatru, Frljiću i glumcima prijeti i kaznena prijava zbog uvrede vjerskih osjećaja i nacionalnog dostojanstva Poljaka, javlja RTS

Frljić, čije predstave su i ranije izazivale kontroverze u Poljskoj, predstavu ‘Izopćenje’ osmislio je na osnovu tekstova poljskog slikara i pjesnika iz druge polovice 19. stoljeća Stanisława Wyspiańskog.
‘Teatar povšehni’ postavio je predstavu kao pokušaj da provjeri koliko je uopće moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo Crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svjetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Od premijere u subotu ne jenjavaju napadi na Teatar povšehni i na Frljića, prije svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Ivana Pavla II. s tablicom ‘zaštitnik pedofila’, i glumice, kao i satirične replike o pokretanju prikupljanja novca za ubojstvo vođe poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog.

Ni bečki ni berlinski nadbiskup nisu tražili zabranu Frljićeve predstave
‘To nije kazalište, to je javna kuća’, ‘To nije umjetnost, to je kloaka’ poruke su s transparenata oko 100 aktivista katoličke Svepoljske mladeži koji su bučno ispred ‘Teatra povšehnog’ zahtijevali zabranu predstave i doživotno protjerivanje Frljića iz Poljske, navodi RTS. ‘Večeras je ovdje morala biti policija i spriječiti predstavu da ne dozvoli svetogrđe i ruganje vjerskim i nacionalnim simbolima. Očekujemo da će Poljska deportirati redatelja koji nije Poljak i zabraniti mu ulazak u Poljsku’, naglasio je predsjednik Svepoljske mladeži, inače zastupnik parlamenta Robert Winnicki.

Katolički Institut ‘Ordo iuris’ prijavio je predstavu Vijeću Europe. Institut je pozvao Poljake da masovno podnose kaznene prijave i tuže Teatar povšehni, redatelja i ansambl za vrijeđanje vjerskih osjećaja, za što im u Poljskoj prijeti zatvor, a ‘Ordo iuris’ će besplatno osigurati odvjetnike i platiti sudske troškove. ‘Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smjela biti financirana javnim novcem’, poručila je glasnogovornica vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek.

Katolička crkva također je prosvjedovala, prije svega zbog skrnavljenja križa i raspela kao glavnih kršćanskih simbola, ali umjesto kaznenih prijava pozvala je Poljake na molitvu za spas duše redatelja i glumaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here