Home Kolumne Pomozimo Ivanu da nabavi invalidska kolica

Pomozimo Ivanu da nabavi invalidska kolica

689
0

Ivan Vuković, 17-godišnji odličan učenik Ekonomske škole Mije Mirkovića od rođenja boluje od mišićne distrofije, teške i neizlječive bolesti. Bolest mu je, kao i njegovom mlađem bratu, dijagnosticirana 2001. Mišićna distrofija kod oboljelih redovno izaziva tešku invalidnost. Osobe oboljele od te bolesti su ovisnici o tuđoj pomoći jer se ne mogu samostalno kretati te su im redovno potrebni posebni uvjeti liječenja te određena medicinska i ortopedska pomagala, dok u starijoj dobi obavezno su vezana za invalidska kolica . Takva pomagala kao i posebni uvjeti liječenja imaju dosta visoku cijenu pa si to Ivan i njegovi roditelji nisu u mogućnosti samostalno priuštiti, a HZZO ne pokriva uvijek sve troškove.

Zbog uznapredovanja bolesti i pogoršanja zdravstvenog stanja tj. slabljenja mišića, Ivan se više ne može samostalno kretati, gubi snagu u rukama , a počela mu se i kriviti kralježnica što kasnije može uzrokovati poremećaje disanja. Zbog takvog stanja njegov liječnik preporučuje hitnu nabavku potrebitih novih el.motornih kolica, jer je kolica koja trenutno koristi prerastao te time više ne zadovoljavaju njegove osnovne potrebe. Nabavkom novih kolica bi mu se olakšalo samostalno kretanje kao i nastavak redovnog školovanja. Ekonomska škola Mije Mirkovića u Rijeci je prilagođena učenicima s poteškoćama u kretanju ali Ivan trenutno ne može nigdje bez pratnje druge osobe što mu može biti velika poteškoća u daljnjem školovanju. Stoga su mu hitno potrebna predložena kolica. Od iste bolesti boluje i njegov mlađi brat te se također kreće uz pomoć invalidskih kolica.

Kolica koja bi zadovoljila njegove potrebe koštaju oko 55.000 kuna od čega HZZO pokriva iznos od 17.500 kuna, a razliku do pune utvrđene cijene njegovi roditelji moraju snositi sami. Ivanov otac je zaposlen u Autotransu s primanjima oko 5.000 kn, a mama se kod kuće skrbi za njega i brata te nisu u financijskoj mogućnosti da sami financiraju hitnu nabavku istih. Stoga se obraćaju dobrim ljudima koji su im spremni pomoći.

Svi zainteresirani svoje donacije mogu uplatiti na račun račune Ivana Vukovića u Erste banci Erste S. Bank – Rijeka Br. Računa: 2402006 – 1031262160 poziv na br. 8701731076 Ili na račun Udruge invalida distrofičara Primorsko-goranske Županije otvoren kod Privredne banke Zagreb d.d. 2340009-1110066097 Privredna banka Zagreb d.d. s naznakom donacija za Ivana i Filipa Vukovića.

“Mnogo puta moj brat i ja poželimo negdje otići, npr. na neki koncert ili utakmicu, pogledati u kinu film. No nažalost zbog toga što oboje bolujemo od mišićne distrofije te se krećemo uz pomoć invalidskih kolica našim roditeljima to predstavlja veliki problem, jer u auto koji posjedujemo ne mogu stati dvoja kolica pa smo stoga prisiljeni da nas otac mora pojedinačno prevoziti.
U gradu Rijeci postoji kombi za prijevoz invalidnih osoba ali on je nedostatan za sve nas koji ga trebaju pa se na prijevoz čeka i po nekoliko dana. Imam želju nastaviti školovanje ako mi to moje zdravstveno stanje dopusti, pa mi također zbog toga treba prilagođeno prijevozno sredstvo u koje stanu elektro-motorna kolica (inače sama kolica bez mene teže 120 kg).

Volio bih također da mogu koji put zajedno s roditeljima i bratom otići u neki drugi grad, npr. posjetiti zoološki vrt u Zagrebu, muzej u Krapini, otići vidjeti Plitvička jezera ili sl. ali nažalost nemamo tu mogućnost zbog prijevoza. Prikupljajući ponude za takvo prilagođeno vozilo koje može voziti dvoja el. motorna kolica s rampom za utovar (Opel Movano, Ford Transit, Renault Master, WV Transporter) koštaju oko 200 000 kuna ili 30 000 eura. Ako ste firma ili imate takav kombi koji ste nam voljni donirati slobodno nazovite mene, moje roditelje ili Udrugu invalida distrofičara Primorsko – goranske Županije ( donacije se priznaju kao porezni odbitak u visini 2%).”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here