Home Najnovije Popis stanovništva: Županijsko povjerenstvo demantira riječku Ispostavu

Popis stanovništva: Županijsko povjerenstvo demantira riječku Ispostavu

561
2

Županijsko popisno povjerenstvo na čelu sa županom Zlatkom Komadinom upitali smo za komentar članaka na portalu Rijekadanas o nepravilnostima i nepoštivanju procedure prilikom izbora kandidata za poslove kontrolora i popisivača za Popis stanovništva 2011. u Ispostavama Rijeka i Baška.

U Županijskom popisnom povjerenstvu tvrde da kršenja pravila propisanih od strane Državnog zavoda za statistiku nisu službeno dokumentirana “na način da bi Županijsko popisno povjerenstvo primilo prijave na označene teme o nepravilnostima u radu.”

“Nakon provedenih prijava kandidata te obavljene provjere uspješnosti ispunjenih obrazaca za prijavu u Državnom zavodu za statistiku u Zagrebu, Popisna povjerenstva su primjenom postavljenih kriterija za kontrolore dostavili Županijskom popisnom povjerenstvu prijedloge za odabir kontrolora”, stoji u izjavi Županijskog popisnog povjerenstva.

Ovime Županijsko popisno povjerenstvo izravno demantira članicu Popisnog povjerenstva Ispostave Rijeka Vesnu Labudović Maržić i predsjednika Ispostave Rijeka Vojka Obersnela, koji su u nekoliko navrata u medijima izjavljivali da Ispostava Rijeka nije imala utjecaj na odabir kandidata. “Povjerenstvo Ispostave nema nikakav utjecaj na izbor kandidata za popisivače i kontrolore Popisa stanovništva 2011.” napisala je Vesna Labudović Maržić u službenom očitovanju Ispostave na članke objavljene na našem portalu.

 

“Na sjednici Županijskog popisnog povjerenstva održanoj 14.3. Povjerenstvo je odlučilo pozvati sve Ispostave da još jednom pregledaju svoje prijedloge i po potrebi (one na koje se odnosi) korigiraju svoje prijedloge na način da prednost imaju kandidati s iskustvom u ranijem popisu ili sličnim statističkim aktivnostima i dostave iste najkasnije do 15. ožujka 2011. kao i ispunjene upitnike s podacima za predložene osobe. ŽPP je temeljem korigiranih prijedloga Ispostava Listu kandidata proslijedilo Državnom zavodu za statistiku dana 17.03.2011. Odlukom DZS prijedlog je u cijelosti prihvaćen”, stoji u izjavi Županijskog popisnog povjerenstva.

Prema ovome je Županijsko popisno povjerenstvo na sjednici upozorilo Ispostave da “korigiraju svoje prijedloge na način da prednost imaju kandidati s iskustvom u ranijem popisu ili sličnim statističkim aktivnostima”, a što su ionako bili osnovni uvjeti koje su Ispostave trebale uzimati u obzir prilikom slaganja preliminarnih lista kandidata!

Da sve Ispostave niti nakon navodnog upozorenja iz Županijskog popisnog povjerenstva nisu “korigirale” svoje prijedloge dokazuje slučaj Ispostave Baška u kojoj su posao kontrolora dodijelili osobi koja ne ispunjava osnovni kriterij iskustva rada na prethodnim popisima, a odbili nezaposlenu osobu s iskustvom s prošlog Popisa stanovništva.

Inače, Županijsko popisno povjerenstvo zaprimilo je pet prigovora kandidata prijavljenih za popisivače/kontrolore povodom kojih su zatražena očitovanja popisnih povjerenstava odnosno Ispostava, međutim u Županijskom popisnom povjerenstvu ocijenili su da prigovori nisu utemeljeni. (sp)

Previous articleSukob riječkih i talijanskih ribara u ZERP-u
Next articleUhvaćeni kradljivci mopeda

2 COMMENTS

  1. Di je “Baščanka” ili neka od dobro poznatih nadimaka, da nam baci neki od komentara. Normalno, nemaju šta da nam kažu

  2. Da, najvjerojatnije si i dalje bacaju blato u oči i govore kako su sve to samo novinarske smicalice. Međusobno se tuže u privatnim parnicama i podmićuju osobe da svjedoče u njihovu korist. I misle da je to u redu i da tako treba da funkcionira društvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here