Home Najnovije Posljednji dan EP u plivanju: 5 svjetskih, 3 evropska, 2 rekorda prvenstva...

Posljednji dan EP u plivanju: 5 svjetskih, 3 evropska, 2 rekorda prvenstva i hrvatska brončana štafeta!

1642
0

Hrvatska brončana štafeta 4×50 slobodno, 5 svjetskih, 3 evropska i 2 rekorda prvenstva obilježili posljednji dan EP u kratkim bazenima – Rijeka 2008. Prije početka zadnjeg dijela natjecanja organiziran je oproštaj od hrvatskih reprezentativaca koji se opraštaju od aktivnog plivanja. Smiljani Marinović, Godranu Kožulj, Marku Strahiji, Krešimiru Čač i Anti Maškoviću prigodne poklone uručili su Tomislav Karlo, Vojko Obersnel i Zlatko Mateša.

Prve utrke poslijepodnevnog dijela zadnjeg dana EP Rijeka 2008 kvalifikacije u disciplini 50m slobodno(Ž) promovirale su u finale: Veldhuis, Schreuder, Ottensen, Seppaelae, Hedenskog, Aksenova, Dallman, Herasimenia i Aljand. U muško finale 50m leptir(M) prošli su: Leveaux, Munoz, Perez, Puninski, Koroytshin, Dietrich, Todorović, Čavić i Tammniga.

Finale 400m mješovito(Ž) donijelo je još jedan svjetski rekord i evropsku prvakinju Španjolku Belmonte Garcia Mirela (4:25.06). Srebrna i brončana odličja osvojile su Talijanke Filippi
Alessia i Segat Francesca. Evropski prvak u disciplini 200m prsno(M) postao je Francuz Dubosque Hugues s novim evropskim rekordom (2:04.59). Za srebro je otplivao bivši evropski rekorder Talijan Giorgetti Edoardo, a brončani je postao Ukrajinac Borysik Igor.

Finale 200m slobodno(Ž) krenulo je ritmom koji je nametnula olimpijska pobjednica Talijanka Federica Pellegrini i završilo novim svjetskim rekordom (1:51.85). Na drugo se mjesto plasirala Nizozemka Heemskerk Femke, a treća ruskinja Belyakina Daria.

U finalnoj utrka 100m mješovito(M) zlatom se okitio osmerostruki evropski prvak (2001-2008), slovenski reprezentativac Peter Mankoč s novim Evropskim rekordom ((51.97).Srebrom Talijan Galenda, a broncom Britanac Goddard.

Zlatnu medalju u disciplini 100m prsno (Ž) osvojila je Ruskinja Artemyeva Valentina, srebrnu Francuskinja De Ronchi Sophie, a brončanu austrijska reprezentativka hrvatskih korijena -Mirna Jukić.

Finalnu utrku 200m slobodno (M) osvojio je Izotov Daniil(Rus), na drugo mjesto se plasirao Meichtry Dominik(Sui) a treći je Rosolino Massimiliano (Ita).

Evropska prvakinja u disciplini 100m postala je reprezentativka Danske Ottensen Jeanette s rekordom prvenstva (56.70), druga Buy Duyet Diane, a treća mađarica Dara Eszter.

Obaranju rekorda nikad kraja. U disciplini 100m leđno(M) evropski prvak i svjetski rekorder(49.32) postao je Donets Stanislav (Rus), drugi se plasirao španjolac Wildeboer Faber, a treći Meeuw Helge.

Rekorda na 200m leđno žene u finalu nije bilo jer ga je u jutarnjim kvalifikacijama već postavila evropska prvakinja Putra Alexandra. Druga se plasirala Castelle Alexianne (Fra), a
treća Britanka Simmonds Elisabeth.

Finale na 50m leptir(M) u kojem su nastupili i Hrvati Puninski(8) i Todorović(6), osvojio je Francuz Leveaux Amaury, drugo vrijeme je otplivao Čavić Milorad, a treći je Munoz Rafael(Spa).

Još jedan rekord prvenstva postavila je u diciplini 50m slobodno(Ž)nizozemka Veldhuis Marlene (23.55), druga je njena zemljakinja Schreuder Hinkelien i treća Dankinja Ottensen
Jeanette.

Poslijednja utrka Evropskog prvenstva u plivanju u malim bazenima bila je štafeta 4x50m slobodno(M) u kojoj je nastupila i hrvatska reprezentacija. Evropski prvaci postali su reprezentativci Francuske s novim svjetskim rekordom (1:20.77). Na drugo mjesto plasirala se reprezentaciju Italije (1:23.37), a na treće mjesto reprezentacija Hrvatske (1:23.68)
(L.Slama)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here