Home Vijesti Potpisan Sporazum između Grada Rijeke i Svjetske šahovske federacije

Potpisan Sporazum između Grada Rijeke i Svjetske šahovske federacije

1002
2

Danas je u gradskoj vijećnici potpisan Sporazum između Grada Rijeke i Svjetske šahovske federacije (FIDE) kojim se od Grada Rijeke očekuje da u okviru vlastite kvote predloži uključivanje šaha u listu sportova koji čine dio liste sportova Mediteranskih igara, a FIDE će dati podršku Rijeci u njezinim nastojanjima da dobije organizaciju Mediteranskih igara 2017. godine ili kasnije. Sporazum je u ime Grada Rijeke potpisao gradonačelnik mr.sc. Vojko Obersnel, a u ime FIDE zamjenik predsjednika Georgios Makropoulos. Ovom svečanom činu nazočili su još i Boris Kutin, predsjednik Europske šahovske unije (ECU), Damir Vrhovnik, predsjednik ŠK Rijeka te Veljko Karabaić, pročelnik Odjela Gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

„Desetljećima već traju pokušaji FIDE da se sudjelovanjem na Olimpijskim igrama izravno uključi u međunarodnu sportsku obitelj što bi značajno pridonijelo rješavanju statusnih pitanja vrhunskih šahista u svojim zemljama. Nažalost, do sada se nije uspjelo prvenstveno zbog preširokih okvira šahovskih Olimpijada, na kojima FIDE više polaže na masovnost nego na olimpijsko geslo „citius, altius, fortius“. Šahovske Olimpijade još uvijek su otvorenoga tipa, bez prethodnih olimpijskih kvalifikacija uobičajenih u svim ostalim sportovima, pa bi preveliki broj sudionika stvarao organizatorima nepremostive teškoće. Upravo zbog toga, pokušaj Rijeke da na nižoj razini – na Mediteranskim igrama s mnogo manjim brojem sudionika, uvede šah u zajedničku sportsku obitelj ima velike izglede na uspjeh i predstavljao bi povijesni korak u životu FIDE,“ istaknuo je velemajstor i novinar Vlado Kovačević.

2 COMMENTS

  1. KOLIKU PROVIZIJU DOBIJA LOPINA DO OBERSNELA DRUG DAMIR VRHOVNIK?. OTIŠAO BIH NA ZAMET NA EU PRVENSTVO U ŠAHU , ALI GADI MI SE OD POMISLI DA JE VRHOVNIK TAMO GLAVNI ORGANIZATOR. ČOVJEK SI STAVIO UMJETNE ZUBE , SMJEŠKA SE KO LUD NA BRAŠNO, GOTOVO UNIŠTIO VIKTOR LENAC, OTIŠAO U ZASLUŽNU SABORSKU MIROVINU I SADA SE POTPUNO POSVETIO ŠAHU, I NIŠTA GA DRUGO NE BRINE. DOĐE MI DA SE ISPOVRAĆAM NA TAKVE LIKOVE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here