Home Mozaik ‘Pozdrav ljetu’ u bakarskom Domu kulture

‘Pozdrav ljetu’ u bakarskom Domu kulture

431
0

U nedjelju, 13.09.2020. održan je koncert Matelja Mijalića, ‘Pozdrav ljetu’, u Domu kulture ‘Matija Mažić’.

Kulturno umjetnička udruga Sklad u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Bakra nastavlja niz odličnih ovogodišnjih koncerata s nastupom mladog riječkog violiniste, od struke prepoznatog i višestruko nagrađivanog Mateja Milajića, kojeg je na glasoviru pratila prof. Jelena Barbarić-Mijalić. A da Mateja nije prepoznala samo struka nego i publika, pokazao je i lijepi broj posjetitelja koji su popunili raspoloživa mjesta u Domu kulture ‘Matija Mažić’, reducirana sukladno trenutnim pandemijskim uvjetima. Koncert ‘Pozdrav ljetu’ prvi je u nizu ovosezonskih koncerata i natjecanja Mateja Mijalića na kojem je pokazao da s pravom od njega očekujemo velike uspjehe.

Kao prvu točku, mladi umjetnik je izrazito muzikalno i proživljeno izveo prvi stavak jednog od najpoznatijih violinskih koncerta, koncert Johannesa Brahmsa u D- duru op. 77, uz decentnu i nenametljivu klavirsku pratnju prof. Barbarić-Mijalić.

Nakon toga, uslijedila je Etida br. 5, Lamento, hrvatskog pijaniste i skladatelja mlađe generacije Brune Vlaheka. S prirodnom lakoćom, tehnički i interpretativno zahtjevnu Sonatu br. 3 (Baladu), Eugene Ysaya, odsvirao je dokazavši da mlade godine ne moraju biti prepreka u izvođenju ovoga djela koje se kod nas rjeđe izvodi.

Posljednje djelo ove nadahnute večeri ‘Introdukcija i varijacije Niccola Paganinia: Nel cor piu non mi sento’ (Moje srce za te više ne mari), potvrdilo je sinergiju između izvođača i publike.

Dugotrajnim, toplim aplauzima i ovacijama bakarska je publika nagradila Mateja Mijalića, ali i potvrdila želju da se ovakvo klasično muziciranje nastavi u Bakru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here