Home Kolumne POZITIVNO: 300 godina pravoslavlja u Rijeci

POZITIVNO: 300 godina pravoslavlja u Rijeci

718
2
Piše: Giancarlo KRAVAR

Čovjek nikad ne zna u kojoj ce vjeri umrijeti. Riječi su to hrvatskog nobelovca Ive Adrića, koji je umro u Beogradu.

Rijeka ima razloga za slavlje. U hramu Svetog Nikolaja preko puta gradske ure s dvoglavim orlom započelo je obilježavanje tristo godina pravoslavlja u Rijeci. Slavlje je pretvodio episkop zagrebacko-ljubjanski Porfirije, a nazočio je i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devcic, rijecki Imam i predstavnici svih vjerskih zajednica.
Za podsjećanje, daleke 1717 godine karlo VI. je ispovijedanje pravoslavne ispovijesti za 208 obitelji u Rijeci.

Naš grad Rijeka s pravom se diči multikulturalnošću. Hrvati plus 22 nacionalne manjine. Zza vjernički dio Rijeke multikonfesionalnost je temelj multikulturalnosti. Koristim priliku riječkim pravoslavcima čestitati veliki jubilej. Ineka i dalje pridonose svekolikom prosperitetu Rijeke. Ne samo duhovnom i kulturnom, već i ekonomskom, a ponajprije kao ljudi, naši sugrađani.

giancarlo kravar

2 COMMENTS

  1. istina je da sadašnji Grad Rijeka ima većinske Hrvate i 22 nacionalne manjine; možda bi poželjno bilo da se i spomene u ovome kao i u inim člancima koji se pišu i dišu multikulturalno, da u Gradu Rijeci postoje 22 nacionalne manjine, ali jedna od njih je talijanska autohtona nacionalna zajednica. Zašto pisati i posebno spominjati ? Pa, zaboraviš ove godine pisati, zaboraviš druge godine to napisati, i za 10-20 godina sve manjine postanu iste! A onda, to više nije isti Grad !!! A to već gradske strukture uveliko primijenjuju, sve se manje ta zajednica spominje… pa kada nestane onda ćće se reći: Nikada ih nije bilo. Nešto i Žanko je pjevao o stoljeću sedmom pred 25 let, doduše za drugu zajednicu… U ovome slučaju nije sedmo stoljeće… već koje prije, ali… to su možda sitnice…Ciao, se vedemo… (nije se vediamo, kako često čujem…)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here